Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinin Şerhi

Right to Annotate Arising From the Construction Agreementin Return for Land Share

Güler GÜMÜŞSOY KARAKURT

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri Türk Borçlar Kanunu’nda özel olarak düzenlenmemiştir. Buna karşın, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin şerhi imkanı Türk Medeni Kanunu mad. 1009’da düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye ek olarak, 2009 yılında 5831 sayılı Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2644 sayılı mevcut Tapu Kanunu’nun 26. maddesinin 7. fıkrasına yapılan bir ekleme ile birlikte arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin şerhinde şekle ilişkin özel bir düzenleme yoluna gidilmiştir. Çalışmamızda bu sözleşmenin şerhi usulü ele alınacaktır.

Arsa Payı Karşılığı İnşaat, Sözleşme, Şerh, Süre, Şekil.

Construction agreement in return for land share is not from contracts regulated in Turkish Code of Obligations. On the contrary right to annotate arising from the construction agreement in return for land share is regulated in Turkish Civil Law, Art.1009. In addition to this regulation, in 2009, Art. 26/7 of the current Title Deed Code has been amended with the Code numbered 5831. With this amendment, a specific regulation regarding the form of the annotation arising from the construction agreement in return for land share has been brought. In this study, the form of the annotation of this contract will be examined.

Construction Agreement in Return for Land Share, Contract, Annotation, Time Period, Form of the Contract.

Kişisel hakların şerhi, kanunda sınırlı sayıda sayılan kişisel hakların etkisini kuvvetlendirmeyi amaçlar1. Zira, kişisel haklar nispi nitelikte olduğundan sadece sözleşmenin karşı tarafına karşı ileri sürülebilecekken, şerh ile birlikte bu hakların etkisi kuvvetlendirilerek üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilmesi imkanı doğmaktadır. Şerh edilebilecek kişisel haklar sınırlı sayıda olup bu haklar özellikle TMK 735, 736 ve 1009. maddelerinde düzenlenmiştir. Ancak sadece TMK’da değil, diğer bazı özel kanunlarda da şerh edilebilecek şahsi haklara yer verilmiştir2.

743 sayılı MK’nın yürürlükte olduğu dönemde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin şerhinin mümkün olup olmayacağı tartışmalı iken; bu sözleşmenin şerhi imkânı, 4721 sayılı TMK mad. 1009’da açıkça belirtilmiştir. Daha sonra 5831 sayılı Tapu Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 2644 sayılı mevcut Tapu Kanunu’nun 26. maddesinin 7. fıkrasına yapılan bir ekleme ile birlikte ise, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin şerhinde usule ilişkin önemli bir düzenleme yoluna gidilmiştir. 27 Ocak 2009 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan bu Kanun, yayınlanma tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Biz çalışmamızda arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinin şerhini ve özellikle şerhte uyulması gerekli şekil koşullarını, 2009 tarihinde yapılan düzenleme ve daha önceki dönemdeki düzenleme ve uygulamayı da dikkate alarak ele almaya çalışacağız.