Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Vatandaşlarının Serbest İkamet ve Çalışma Hakkı

İlhami GÜNEŞ

Olay:

Türkiye’ye kesin dönüş yapmış olan bir Türk işçi ailesinin, çocuğunun, Berlin’e geri dönerek 1999’dan 2005 yılına kadar oturma izni elde edip uzatmak suretiyle eğitimini tamamlayarak buradaki iş teklifine karşılık vermek istemesi üzerine istemini reddeden Berlin Eyaleti’ni dava etmiş ve Berlin İdare Mahkemesi davayı reddetmiştir. Bunun üzerine Ü. B. kararı Berlin Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi nezdinde temyiz etmiştir. Berlin Yüksek İdare Mahkemesi, uyuşmazlığın çözümü için Türkiye ile AET arasında imzalanmış olan 19 Eylül 1980 tarihli 1/80 sayılı ortaklık konseyi kararının 7’nci maddesinin yorumuna ihtiyaç duymuş ve Divana başvurmuştur.

Adalet Divanı, AB mevzuatının üye ülke kurumları tarafından uygulanması sırasında tereddüt doğması halinde istişari mahiyette kararlar verebilmektedir.

Türkiye ve o zamanki kısa adıyla AET arasında ortaklık kurulması konulu anlaşma 12 Eylül 1963 tarihinde Ankara’da imzalanmış olup, Topluluk ile ülkemiz arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi ve yürütülmesi bakımından ortaklık Konseyi öngörülmüştür. Kural olarak bu Konsey, bir milletlerarası tüzel kişilikli organ değildir. Salt ilişkileri yürütmeye yönelik ortaklık yoluna ilişkin anlaşmayla sınırlı görevli bir iki taraflı organdır.