Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İmar Planlarına ve
 Plan Değişikliklerine Karşı Açılan İptal Davaları Açısından Menfaat İhlali Kavramı

Suat ŞİMŞEK

İdari işlemlere ve eylemlere karşı açılacak iptal davalarının en önemli koşullarından birisi de menfaat ihlalidir. Bu kapsamda, idari işlem ya da eylem dolayısıyla menfaati ihlali edilen kişiler iptal davası açabilmektedirler. İmar planlarına ve plan değişikliklerine açılacak iptal davaları idari yargılama usulünün menfaat ihlaline ilişkin tüm özelliklerini taşımakla beraber imar mevzuatından kaynaklanan bazı özel durumlar arz etmektedir. Bu çalışmada, imar planlarına ve plan değişikliklerine açılacak iptal davaları açısından menfaat ihlali kavramı incelenmiştir.

İmar planları, menfaat ihlali, iptal davaları, dava açma ehliyeti.

1. Giriş

İmar planları da diğer tüm idari işlemler gibi iptal davasına konu edilebilmektedir. Bunun için temel şart, imar planlarının, dava açacak kişinin menfaatini ihlal etmesidir. İdari Yargılama Usulü Kanununun (İYUK) 2’nci maddesi iptal davalarını “idari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılan iptal davaları” olarak tanımlamıştır. Bu nedenle iptal davaları kural olarak idari işlem nedeni ile menfaatleri ihlal edilenler tarafından açılabilmektedir.

Ayrıca imar mevzuatı bazı kişilere ve makamlara imar planlarına ve plan değişikliklerine karşı dava açma yetkisi vermektedir. Bu kişilerin dava açma yetkisi, mevzuattan kaynaklandığı için bu kişiler açısından menfaat ihlali şartı söz konusu değildir.

Bu çalışmada idari işlemlere karşı açılacak iptal davalarının temel şartı olan menfaat ihlali kavramı ve bu kapsamda dava açabilecek kişiler ile imar mevzuatı gereği dava açma yetkisi olan kişi ve makamlar, imar planlarına ve plan değişikliklerine açılacak davalar açısından incelenecektir.