Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5393 Sayılı Belediye Kanunu’na Göre Vekalet Ücretlerinin Avukatlara Ödenmesi

M. Lamih ÇELİK

5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 82. maddesi Belediyelerde Avukatlık ücretinin dağılımını 1389 sayılı kanun hükümlerine göre kıyasla dağıtılması gerektiğini hükme bağlamıştır. 1389 sayılı Yasa’ya dayanılarak 03.09.1961 tarihinde çıkartılan “ Vekalet ücreti tevzi yönetmeliği” de bu ücretlerin Belediye avukatları arasında nasıl dağıtılacağına açıklık getirmiştir.

Avukatlık Ücreti, Avrupa Birliği Avukatlık Meslek Kuralları, Baro Hakem Kurulu, Vekalet Ücreti Tevzi Yönetmeliği

1- Vekalet Ücretinin Kime Ait Olacağı Sorunu

Avukatlık ücreti, avukatın hukuki yardımının karşılığı olan meblağı veya değeri ifade eder (Av.K m. 164/I). Vekalet ücreti, avukatlık sözleşmesine bağlı olan ve yargılama gideri niteliğinde olan, olmak üzere iki türlüdür. Birincisi avukat ile vekil eden arasında geçerli olan anlaşmaya göre belirlenir. Kamu ve kurum avukatları, belli bir ücret (maaş) karşılığı iş gördüklerinden, bunlar için birinci tür vekalet ücreti söz konusu değildir.

Yargılama gideri niteliğindeki avukatlık ücreti ise avukatlık asgari ücret tarifesi esas alınmak üzere mahkemelerde ve icra takiplerinde gözetilir. Burada inceleyeceğimiz vekalet ücreti, yargılama gideri olarak mahkemelerce verilen kararlarda belirtilen ve icra dairesinde gözetilen vekalet ücretidir.

Anayasa Mahkemesinin 3.3.2004 gün ve E. 2002/126, K. 2004/27 sayılı kararına göre “Vekalet ücreti, hukuki danışmanlık görevinin, konunun uzmanı hukukçular tarafından yapılmasının doğal bir sonucudur. Avukatların mesleklerini serbestçe ve herhangi bir kaygı olmadan yapabilmeleri için yaptıkları hizmetin karşılığı olan makul bir ücret almaları gerekir.”Avrupa Birliğinin, “Avukatlık Mesleğinin İcrasındaki Özgürlükler” hakkındaki 9 numaralı tavsiye kararının 50. maddesine göre (Prensip IV) avukatların ücretleri ve hizmetlerinin karşılığı konusunda, avukatların özgür olabilmeleri için makul bir yaşam standardını elde edebilecek kadar kazanmaları şarttır.Avrupa Birliği Avukatlık Meslek Kurallarına göre; “… avukatın vekalet ücretini avukat olmayan bir kişi ile paylaşması yasaktır.” Oysa ülkemizde 1389 sayılı Yasa ile avukat olmayan memura pay verilmektedir.