Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Meşru Savunmanın Şartları

Legitimate Defense Conditions

Tuğçe HACIFAZLIOĞLU

Meşru savunma, Türk Ceza Kanunun 25. maddesinde düzenlenmiştir. Meşru savunma, bir kimsenin kendisine veya üçüncü bir kişiye ait bir hakka yönelmiş haksız saldırıya karşı korunmasıdır. Bir eylemin hukuka uygunluk nedeni olan meşru savunma sayılabilmesi için belli şartların olması ve bunların o andaki hal ve koşullara göre değerlendirilmesi gereklidir.

Meşru Savunma, Haksız Saldırı, Savunma.

Legitimate defense is regulated in Article 25 of the Turkish Criminal Code. Legitimate defense is to protect someone against an unjustified attack on a right belonging to him or a third person. In order for an action to be regarded as legitimate defense, which is the reason for compliance with the law, it is necessary to have certain conditions and to be assessed according to the conditions and circumstances.

Legitimate Defense, Unjust Assault, Defense.

I. Giriş

765 sayılı TCK’da meşru müdafaa için saldırının nefse veya ırza yönelik olması aranmaktaydı. Oysa 5237 sayılı yeni TCK’da bu sınırlama kaldırılmış ve meşru savunma tüm hakların korunması bakımından kabul edilmiştir.1

Meşru savunma Türk Ceza Kanunun 25. maddesinde, “gerek kendisine ve gerek başkasına ait bir hakka yönelmiş, gerçekleşen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı o anda hal ve koşullara göre saldırı ile orantılı biçimde defetmek zorunluluğu ile işlenen fiillerden dolayı faile ceza verilmez.” denilmek suretiyle düzenlenmiştir. Bu kurumun hukuka uygun olmasının en temel nedeni insanın kendisini savunma güdüsüdür.

Meşru savunmanın şartları, saldırı ve savunma bakımından ikiye ayrılmaktadır. Saldırıya ilişkin şartlar, bir saldırının varlığı, saldırının bir hakka yönelmiş olması, saldırının haksız olması ve halen var olması, savunmaya ilişkin şartlar da savunmada zorunluluk olması, savunmanın saldırıya karşı yapılması, savunma ile saldırı arasında oran olması gereklidir. Savunma, saldırıya uğrayan yararın değerine göre değil, saldırının yoğunluğuna ve tehlikeliliğine göre haklı sayılmaktadır.2