Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Rus Vergi Sisteminin Genel Özellikleri ve 
Güncel Sorunları

Russian Tax System: Condition and Problems

Nigar ARSLAN

Bu çalışmanın amacı Rusya Federasyonu’nun vergi sisteminin mevcut yapısının genel hatları ile incelenmesi ve güncel vergileme sorunlarının tespitidir.

Rusya Federasyonu Modern Vergi Sistemi, vergi sistemi, Rusya Federasyonu Vergi Hukuku.

This article is dedicated to the problems of the formation of a modern tax system of the Russian Federation. Based on the analysis of the dynamics of tax revenues, the ways of solving the existing problems of the modern tax system.

Modern Tax System of the Russian Federation, Tax System, Russian Federation Tax Law.

Rus vergi hukukunun konusu, Türk vergi sisteminde olduğu gibi, kişilerle devlet arasındaki vergi ilişkisidir. Bu nedenle: “Rus vergi hukuku, kişilerle devlet arasında vergi ilişkisinden doğan vergi ödevinin; niteliği, doğması ve tahsili gibi hususları düzenleyen kuralların bir bütünüdür.” Başka bir ifade ile “Rus vergi hukuku, devletin kamu gücüne dayanarak kişilerden aldığı vergi, harç, resim ve benzeri gelirler dolaysıyla ortaya çıkan karşılıklı hak ve ödevleri düzenleyen bir kamu hukuku dalıdır.”1

2. Ekonomik Dönüşüm Süreci

Rusya Federasyonu’nda, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) 1991 yılında dağılmasından sonra oluşan yeni sosyal ve ekonomik ortamda yeni bir vergi sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Rusya Federasyonu bu tarihten sonra merkezi planlama ekonomisi sisteminden piyasa ekonomisi sistemine geçiş sürecini başlatmıştır; ama bu geçiş süreci sosyo-ekonomik açıdan pek çok sıkıntı yaşatmış ve mali çöküntülere sebep olmuştur. Bu nedenle ülkenin ekonomik kalkınması ve toplumsal refahı için vergi sisteminde pek çok değişikliğe ihtiyaç duyulmuştur.2

Bu ihtiyaçlar doğrultusunda mali alanda bir dizi reform yapıldıktan sonra Rusya Federasyonu Vergi Kanunu’nun birinci kısmı (Налоговый кодекс Российской Федерации) 17 Haziran 1998 tarihinde Meclisten (Дума) geçmiş ve 1 Ocak 1999’da yürürlüğe girmiştir.