Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargı Kararlarıyla İptal Edilen Verginin İadesinde Faiz Uygulaması

Osman ERMUMCU

ÖZET:

İncelemenin amacı, devlet tarafından haksız tahsil edilen verginin yargı yerinde iptali sebebiyle iadesi (geri verilmesi) sırasında mükellefe mevcut hukuk sistemine göre ne şekilde faiz ödendiğinin tespiti ile bu konudaki yargı kararlarını da dikkate alarak olması gerekeni ortaya koymaktır.

Bu amaç doğrultusunda önce “faiz”in ekonomik ve hukuki tanımı yapılıp, vergi hukukundaki yeri belirlenip, yargı yerinin iptal kararı sebebiyle iadeyi öngören düzenlemenin mevcut algılanış şekli tespit edilip, anılan düzenlemeye yargı organlarının verdiği anlamlar örneklendirilerek, düzenlemenin hukuka uygunluk tahlili yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Faiz, Vergi İadesi, Danıştay, Vergi Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi.

I. Faizin Tanımı

Faiz kavramı ekonomik olarak, parayı bugün kullanmaktan vazgeçmenin bedelidir. Enflasyonun olmadığı ortamda bile bir kimse kendisine ait bir parayı bugün kullanmaktan vazgeçerek, onu bir başkasına kullandırıyorsa, faiz adı altında bunun getirisini almaktadır1. Her üretim faktörü nasıl ki üretime katılarak bir getiri elde ediyorsa, paranın getirisi de faizdir2.

Ekonomilerde bir değişim vasıtası olan para, çeşitli ticari, sınai, zirai vs. faaliyetlerde kullanılmakla, sahibine kazanç, kira, nema vs. adlar altında kimi ekonomik yararlar sağlayan ekonomik bir değerdir. Paranın, sahibi dışındaki kişilerce ve kuruluşlarca kullanılması, sahibinin bu ekonomik değerden mahrum bırakılması sonucunu yaratması yanında; yüksek enflasyon etkisinde olan ekonomilerde, paranın değerini, yani alım gücünü enflasyon oranı ölçüsünde yitirmesine neden olur3.