Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargıtay Kararları Işığında Yağma Suçunda Değer Azlığı Kavramı (5237 Sayılı TCK’nın 150/2 Maddesi)

Hüseyin EKER

ÖZET:

Bu çalışmada, yağma suçlarında 5237 sayılı TCK’nın 150/2 maddesinde düzenlenen, malın değerinin azlığı kavramının ne anlam ifade ettiği, hangi amaçla böyle bir düzenlemenin yapıldığı, konuya ilişkin Yargıtay’ın yorumunun ne olduğu, uygulamada nelere dikkat edilmesi gerektiği, anılan düzenlemenin 765 sayılı TCK’nın 522’nci maddesinden farkları tartışılarak genel bir değerlendirilme yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yağma Suçu, Değer Azlığı, Hâkimin Takdir Yetkisi.

Giriş

Yağma suçunda, suça konu eşyanın değerinin az olması halinde fail lehine indirim yapma olanağını öngören düzenleme 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK’nın 150/2 maddesiyle getirilmiştir.

765 sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlükte olduğu dönemde en çok eleştirilen hususlardan birisi, yağma suçunun cezasının fazla olmasının yanında, bazı mala karşı işlenen suçlarda (hırsızlık, dolandırıcılık ve emniyeti suistimal gibi) iade ve değer azlığı nedeniyle cezada indirim yapıldığı halde yağma suçunda indirim yapılmasının mümkün olmamasıydı. Cezaların alt ve üst sınırlarının da yüksek olması nedeniyle mağdurun zorla gözlüğünü alan sanığa verilen ceza, mağdurun gözünü çıkaran sanığa verilen cezadan daha fazla olmaktaydı.