Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sermaye Şirketlerinin Birleşmesi;
 Birleşme Türleri, Birleşme Nedenleri
 ve Kolaylaştırılmış Şekilde Birleşme

Merger of Capital Corporations; Merger Types, Reasons of Merger and 
Simplified Merger

Ufuk ÜNLÜ

Hızla değişen ticari yaşamda şirket birleşmeleri; nedenleri, avantajları ve sağlanan kolaylıklar açısından oldukça önemli bir hale gelmiş ve sıklıkla başvurulan bir usul olmuştur. Bu kapsamda birleşmeler sadece şirketler açısından değil, şirket yöneticileri, pay sahipleri, alacaklılar, borçlular ve şirket çalışanları üzerinde etki oluşturmaktır. Birleşme sonrası pazar payı büyümekte, rekabet avantajı sağlanmakta ve maliyetler azalmaktadır. Bu ve benzeri faydaların sağlanmak istendiği birleşmeler açısından, birleşme nedenlerinin, birleşmeye ilişkin teknik detayların ve 6102 sayılı Kanun’un sağladığı birleşme kolaylıklarının bilinmesinde fayda mülahaza edilmiştir.

Sermaye Şirketi, Birleşme, Ölçek Ekonomisi, Rekabet, Sinerji.

Merger of corporations became rather important due to reasons, advantages and benefits and became a frequently used procedure in the rapidly changing commercial life. Within this scope the mergers create effect not only on the corporations but also on company administrators, shareholders, creditors, debtors and company employees. After merger the market share increases, competitive advantage is gained and the costs are reduced. It is considered that it would be advantageous to know merger reasons, technical details on merger and merger benefits given by the Law no. 6102 for the mergers expecting the aforementioned and similar benefits.

Capital Corporation, Merger, Scale Economy, Competition, Synergy.

1. Giriş

Sermaye şirketleri açısından birleşme, devrolunan şirketin malvarlığı karşılığında, bir değişim oranına göre devralan şirketin paylarının, devrolunan şirketin ortaklarınca kendiliğinden iktisap edilmesiyle gerçekleşir. Birleşme konusu, piyasada kalıcı olmak ve rakiplere karşı rekabet avantajı sağlamak isteyen firmalarca başvurulan bir usuldür. Bununla beraber birleşme, nedenleri ve sonuçları iyi analiz edilmesi gereken bir süreç olduğu kadar, bu süreçte rol alan aktörler tarafından teknik detaylarının kavranmasını gerektiren bir tercihtir.

Şirket birleşmelerinin incelenmesinin nedeni, birleşmelerin oldukça büyük bir kesimi ilgilendirmesi/etkilemesi ve günümüz şirket birleşmelerindeki artıştır. Bu kapsamda makalemiz içerisinde, öncelikle birleşme kavramı genel olarak ve yürürlükteki mevzuat açısından açıklanmıştır. Sonrasında ise şirket birleşme türleri ve şirket birleşme nedenleri ele alınmıştır. Son olarak oldukça önemli bir husus olan kolaylaştırılmış şekilde birleşme usulü ile yazımız nihayete erdirilmiştir.

2. Birleşme Kavramı

Türk Dil Kurumu tarafından yapılan tanımlamaya göre birleşme, çeşitli kapital ortaklıklarının arıtılmaksızın bir iştirak haline gelmesi ve birleşen iştirak veya iştiraklerin pay sahiplerine, bu paydaşlığın paylarının verilmesidir (TDK, tdk.gov.tr). Bir dışsal büyüme stratejisi olan birleşme; genel anlamda iki veya daha fazla işletmenin daha etkin bir ekonomik teşebbüs oluşturmak amacıyla bir örgütlenme altında toplanmasıdır (Akgüç, 1998: 89).