Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İfade ve Basın Hürriyeti

Freedom of Expression and Press

Ezgi CANKURT

Söyleşimizin konusu ifade ve basın hürriyetidir. Basın hürriyeti, bizde Kanun-i Esasi'den beri vardır. Kanun-i Esasi'nin 12. maddesinde her türlü basılı eser, kanunlar çerçevesinde özgürce basılabileceği belirtilmekteydi; çünkü ifadeyi yaymak için, basın hürriyetine ihtiyaç vardır.

İfade nedir? İfade hürriyeti nedir? Bunu iyi tanımlamak gereklidir. Ben bu görüşteyim. Sınırsız olsun özgür olsun. Herkes her istediğini söylesin diyenler de var. Sınırsız ifade özgürlüğü olabilir mi? Örneğin John Stuart Mill’e göre; tek bir kişi insanlığın geri kalanından farklı bir kanaate sahipse, nasıl insanın gücü olduğunda insanlığı susturma hakkı yoksa, o zaman insanlığın da o kişiyi susturma hakkı yoktur. Öte yandan kamu güvenliğini tehdit eden, var olan tarihi olguları reddeden ifadeler açıklanabilir mi? Bu kadar rahat bir bakış açısı mı olmalıdır? Bunları açıklamak gerekir.

Düşünce özgürlüğü çok önemlidir. İfade özgürlüğünü tanımlamak için, düşüncenin ne olduğunu açıklamamız gerekmektedir. Düşünce nedir? Çok önemlidir. İfade özgürlüğünü tanımlarsak, düşünceyi aktarmak olarak açıklıyoruz. Bu nedenle, düşünmek gerekir, konuşmak gerekir ve kişinin bu düşündüklerini aktarması gerekmektedir. İfade özgürlüğünün unsurları arasında bunlar bulunmaktadır. Kişinin özgür bir şekilde araştırması gerekir, Kafasında bir şeyleri oluşturacak, belirli bir fikriyat yaratacaktır. Bu nedenle öğrenme özgürlüğünün de varlığı gerekir, öğrenmenin engellenmemesi gerekir. Öğrenme özgürlüğünün bir diğer yansıması da bilimsel araştırmalarda kişilerin engellenmemesidir. Haberleşme özgürlüğü de buna dahildir.