Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Limited Şirketin Kamu Borçlarından Dolayı Ortakların ve Yöneticilerin Sorumluluğu

The Liability of the Managers and Shareholders From Public Debts in Limited Company

Mustafa Erdem CAN

Limited şirket bir sermaye şirketi olmasına rağmen, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun kapsamında ortaklar, şirketin kamu borçlarından dolayı ikinci derecede, şirket payları oranında ve tüm malvarlıklarıyla sorumludurlar. Kamu kurum ve kuruluşlarının, özel hukuk hükümlerine tabi olan alacakları bu kapsamda değildir. Aynı Kanun gereği, şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan kamu alacakları, kanunî temsilcilerin şahsi mal varlıklarından tahsil edilir. Kanuni temsilciler, borcun tümünden ve müteselsil olarak sorumludur. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu madde 10 hükmü ise şirketin kanuni temsilcilerini, şirketin ödenmeyen vergi ve vergiye bağlı alacaklarından özel olarak sorumlu tutmaktadır.

Limited Şirket, Limited Şirketin Kamu Borcu, Ortakların Sorumluluğu, Müdürlerin Sorumluluğu, Limited Şirketin Vergi Borçları.

Although the limited company is a capital company, the shareholders are liable under the Law No. 6183, second degree, in proportion to company shares and all assets due to the public debts of the company. The claims of public institutions and organizations, which are subject to the provisions of private law, are not included in this scope. In accordance with the same law, public receivables that are not collectible or partially collected from the company’s assets or which are not understood to be collected, shall be collected from the personal assets of legal representatives. They are liable for all debts and incomes. Moreover, according to Article No.10 of the Tax Procedures Code No: 213, legal representatives of the limited company specifically responsible for the unpaid taxes and taxable debts of the company.

Limited Company, Public Depts of Limited Company, Liability of Shareholders, Liability of Managers, Tax Depts of Limited Company.

I. GİRİŞ

Limited şirket, tüzel kişiliği haiz bir ticaret şirketidir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu1 madde 124/2 hükmünde limited şirket, anonim şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ile birlikte sermaye şirketleri arasında sayılmaktadır. Buna karşın, şahıs şirketlerine özgü pek çok yönü bulunmakta, şirket sözleşmesine konabilecek hükümlerle şahıs şirketlerine daha da yaklaşması mümkün gözükmektedir.

Limited şirketin işlem ve fiilleri neticesinde doğan borçlar dolayısıyla şirket tüzel kişiliği tüm malvarlığı ile sorumlu tutulmaktadır2. Türk Ticaret Kanunu madde 573/2 hükmü gereği ortaklar şirket borçlarından sorumlu olmayıp sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdür.

Limited şirket ortağı şirkete karşı taahhüt ettiği “esas sermaye payını” ödemekle yükümlü olup öngörülen haller dışında şirkete ve şirket alacaklılarına karşı kural olarak başkaca bir yükümlülük altına girmemektedir. Limited şirket ortağı, makalemizde inceleyeceğimiz bazı özel düzenlemeler dolayısıyla belirli koşulların gerçekleşmesi halinde şirket borçlarından sorumlu olmaktadır. Bu istisnai nitelikteki özel düzenlemeler, limited şirket ortağını, şirket borçlarından sorumluluk bakımından kollektif şirket ortağı ile anonim şirket ortağı arasında bir konuma yerleştirmektedir.