Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Orman İdareleri Tarafından, Orman Kanununun 112. 113. ve 114. Maddeleri Uyarınca Hukuk Mahkemelerinde Açılacak Tazminat Davaları

Zekeriya YILMAZ

ÖZET:

Bilindiği üzere, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni ceza mevzuatıyla, şahsî hak davasının (yani, işlenen bir suç dolayısıyla uğranılan maddî ve manevî zararların giderilmesi için açılan maddî ve manevî tazminat davaları ile orman suçları dolayısıyla ceza mahkemelerinde talep konusu yapılan, ağaçlandırma gideri ve maddi tazminat davalarının), ceza mahkemelerinde görülebilmesi sisteminden vazgeçilmiş ve bu davaların, hukuk mahkemelerinde görülmesi sistemi benimsenmiştir. Yeni ceza mevzuatıyla benimsenen bu sistemle uyumun sağlanması amacıyla, 6831 sayılı Kanunun 114’üncü maddesine, 23.1.2008 tarihli ve 5728 sayılı Kanunun 221’inci maddesiyle bir fıkra eklenmiş olup, buna göre; 6831 sayılı Orman Kanununun 112’nci, 113’üncü ve 114’üncü maddeleri hükümleri uyarınca açılacak tazminata ve ağaçlandırma giderine ilişkin davalar, hukuk mahkemesinde görülecektir. Bu çalışmada, sözü edilen tazminat davaları ve ağaçlandırma giderleriyle ilgili esas ve usuller üzerinde durulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Dikiliden Ağaç Kesilmesi, Birim Fiyat, Mahallî Rayiç, Hukuk Mahkemesi, Yargı Harcı, Faiz.

I. Genel Olarak

T. C. Anayasasının 169’uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, "Ormanların korunması ve geliştirilmesi" başlığı altında, "Devlet, ormanların korunması ve sahaların genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yenisi yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir." hükmüne yer verilmiştir.

Ormanlar, milletin çok önemli malvarlıklarındandır. Onun korunması ve yetiştirilmesi, geliştirilmesi görevi ise, Devlete, Anayasal bir yükümlülük olarak verilmiştir. İşte, bunun sağlanması amacıyla 6831 sayılı Orman Kanunu, kendi bünyesinde tazminata yönelik özel hükümler getirmiştir.