Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vergi Kaçakçılığı Suçunda Yargılama Şartının Anayasaya Aykırılığı

Tuğçe Karaçoban GÜNEŞ

ÖZET:

Ceza hükümleri içeren tamamlayıcı kanunlardan olan, kamu kesiminin en önemli geliri addedilen “vergi”ye ilişkin düzenlemeler içeren, vergi hukukunun en önemli kaynaklarından olan 213 sayılı Vergi Usul Kanununda çok sık değişiklik yapılmakta olup, bu Kanunun birçok maddesi de Anayasa Mahkemesinde iptal davasına konu edilmiştir. 8.2.2008 tarihli ve 26781 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5728 sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilmiş olan Vergi Usul Kanununda düzenlenen, son aylarda yazılı ve görsel basının gündeminden düşmeyen idari ve adli nitelikteki vergi suçlarının ve cezalarının kovuşturulma usulü de, 20.10.1009 tarihinde Anayasa Mahkemesi nezdinde, Anayasa’nın “Cumhuriyetin Nitelikleri” başlıklı 2’nci maddesi, “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesi ile “Mahkemelerin Bağımsızlığı” başlıklı 138’inci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal başvurusuna konu edilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin gündemine aldığı işbu iptal başvurusu konusu olan Vergi Usul Kanununun “Bazı Kaçakçılık Suçlarının Cezalandırılmasında Usul” başlıklı 367’nci maddesi işbu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Vergi Kaçakçılığı, Anayasaya Aykırılık, Kanun Önünde Eşitlik.

I. Giriş

Kamu kesiminin en önemli gelir kalemi olan vergi ile ilgili ödevlerin kısmen ya da tamamen yerine getirilmemesi kamu hizmetlerinde aksamaya neden olacaktır. Devlet, kamu hizmetlerini yerine getirebilmek ve kayıt dışı ekonomiyi engellemek için mali disiplini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmakta, vergi kaybını ve kaçağını önlemek için inceleme ve denetim araçları ile yaptırımlar ihdas etmektedir. Bu kapsamda tanımlanan vergi suçları ve kabahatleri ile öngörülen yaptırımlar da her dönemin siyasi ve ekonomik koşullarına göre vergi mevzuatı değişikliklerine konu edilmektedir.

Ceza hükümleri içeren tamamlayıcı kanunlardan olan, kamu kesiminin en önemli geliri addedilen “vergi ”ye ilişkin düzenlemeler içeren, vergi hukukunun en önemli kaynaklarından olan 213 sayılı Vergi Usul Kanununda çok sık değişiklik yapılmakta olup, bu Kanunun birçok maddesi de Anayasa Mahkemesi’nde iptal davasına konu edilmiştir. 8.2.2008 tarihli ve 26781 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5728 sayılı Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değiştirilmiş olan Vergi Usul Kanununda düzenlenen, son aylarda yazılı ve görsel basının gündeminden düşmeyen idari ve adli nitelikteki vergi suçlarının ve cezalarının kovuşturulma usulü de, 20.10.1009 tarihinde Anayasa Mahkemesi nezdinde, Anayasa’nın “Cumhuriyetin Nitelikleri” başlıklı 2’nci maddesi, “Kanun Önünde Eşitlik ” başlıklı 10’uncu maddesi ile “Mahkemelerin Bağımsızlığı” başlıklı 138’inci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal başvurusuna konu edilmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin gündemine aldığı işbu iptal başvurusu konusu Vergi Usul Kanununun “Bazı Kaçakçılık Suçlarının Cezalandırılmasında Usul” başlıklı 367’nci maddesi işbu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.