Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari Yargıda “Süre” Kavramı ve Sürelerin İhyası

Mustafa KUŞ

ÖZET:

Sürelerin ihyası, literatürde çok az rastlanılan bir kavram olmakla birlikte son dönem Danıştay kararlarında sıkça yer almaya başlamıştır. Söz konusu kararların getirmiş olduğu hukuki bakış açısı, eskiden beri süregelen bazı uygulamaları ve süre kavramına ilişkin bakış açısını önemli ölçüde etkileyecek niteliktedir.

Anahtar Kelimeler: Sürelerin ihyası, dava açma süresi, zımni ret, idari makamların sükûtu.

Giriş

Hukukta süre, bir hakkın hukuken kabul edilebilir biçimde ileri sürülebileceği kısıtlı zaman dilimidir. “Hak düşürücü süre ” ise, bu hakkın hukuki anlamda geçerli olduğu zaman dilimidir.

Süre denilince ilk akla gelen dava açma süresidir. Dava açma süresi, “Anayasada yer alan hak arama hürriyetinin zamanla sınırlanması” olarak tanımlanmaktadır.1 2 İdari dava açma süresi ilk olarak 23.11.1341 (1925) tarihli Şurayı Devlet Kanunu ile düzenlenmiştir.3 Bu süre geçirilmekle, ilgilinin hakkında tesis edilen işleme ya da eyleme rıza göstermiş olduğu kabul edilmektedir.4 Temyiz ve karar düzeltme yoluna başvuru sürelerinin de birer dava açma süresi olup olmadığı konusunda doktrinde farklı görüşler bulunmaktadır.5