Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Muhasebe Hesap Planının
 Kıdem Tazminatı Karşılığına Yaklaşımı

Rüknettin KUMKALE

Muhasebe bilgilerinin sunulduğu mali tabloların bütün işletmeler tarafından aynı prensipler ışığında düzenlenerek ilgililere sunulması, sunulan bilgilerin tutarlılık ve mukayese edilebilir niteliği ile gerçek durumu yansıtmasının sağlanması, işletmelerde denetimin kolaylaştırılması gayesi için düzenlenen Tek Düzen Muhasebe planı 01.01.1993 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.

Bilanço ilkeleri içindeki "b. Yabancı Kaynaklara İlişkin İlkeler" bendinin 3. fıkrası şu bilanço ilkesini açıklamaktadır. "Tutarları kesinlikle saptanamayanları veya durumları tartışmalı olanları da içermek üzere, işletmenin bilinen ve tutarları uygun olarak tahmin edilebilen bütün yabancı kaynakları kayıt ve tespit edilmeli ve bilançoda gösterilmelidir."

Muhasebe Sistemi Uygulama Tebliğinde açıklanan Muhasebenin Temel Kavramları içinde yer alan ihtiyatlılık kavramına göre; "Bu kavram, muhasebe olaylarında temkinli davranılması ve işletmenin karşılaşabileceği risklerin göz önüne alınması gereğini ifade eder. Bu kavramın sonucu olarak, işletmeler, muhtemel giderleri ve zararları için karşılık ayırırlar, muhtemel gelir ve kârlar için ise gerçekleşme dönemlerine kadar herhangi bir muhasebe işlemi yapmazlar. Ancak bu kavram gizli yedekler veya gereğinden fazla karşılıklar ayrılmasına gerekçe oluşturamaz"