Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yaptırımı Olarak İşin Durdurulması

Occupational Health and Safety as a Sanction Stopping the Job

Haluk Hadi SÜMER

İşverenlerin iş sağlığı güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmemesinin hukuki, idari ve cezai yaptırımları bulunmaktadır. İdari yaptırımlar içerisinde en önemli yeri ise işin durdurulması almaktadır. Kanunda hangi hallerde işin durdurulacağı hususu düzenlenmiştir. Ayrıca bir Yönetmelik ile bu uygulamanın nasıl yapılacağı hususunda ayrıntılı hükümlere yer verilmiştir. Buna göre, İşyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde; bu tehlike giderilinceye kadar, hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alan ile çalışanlar dikkate alınarak, işyerinin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulur. Ayrıca çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda iş durdurulur. Ayrıca çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ihale ile alınan işlerde; teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin artırılması, üretim metotlarında yenilik gibi bir kısım unsurlar sağlanmadan üretim ve/veya imalat planlarına, iş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılır.

İş Sağlığı ve Güvenliği, İşverenin Yükümlülükleri, İşyerinde İşin Durdurulması, İdari Yaptırımlar.

There are legal, administrative and criminal sanctions against employers for not fulfilling the occupational health and safety obligations. The most important administrative sanction is the cessation of business. Conditions on cessation of business is regulated under the law. Furthermore detailed provisions are set forth in a directive how this application will be made. According to that by taking the attribution of the threat and the area which might be effected by the risk that might arise from such threat and the employees into consideration the business is ceased partially or completely when a life-threatening problem is determined for the employees at the premises and outbuildings, working methods and conditions or working equipment until such threat is eliminated. Furthermore in the works classified under very dangerous and awarded by a tender; working conditions which might cause life-threatening due to force production acting against the production and/or manufacturing plans, working schedule without meeting the some factors such as technological developments, workforce capacity increase, innovations in production methods are considered as basis for cessation of business.

Occupational Health and Safety, Employer’s Obligations, Cessation of Business at the Workplace, Administrative Sanctions.

Giriş

İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, kısaca iş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması işverenin gözetme borcu kapsamında en önemli yükümlülüklerinden birisidir. İşverenin işçiyi gözetme borcu ve bu kapsamda iş sağlığını ve iş güvenliğini sağlama yükümlülüğü Türk Borçlar Kanununun 417’nci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

“İşveren, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmak; işçiler de iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdür.

İşverenin yukarıdaki hükümler dâhil, kanuna ve sözleşmeye aykırı davranışı nedeniyle işçinin ölümü, vücut bütünlüğünün zedelenmesi veya kişilik haklarının ihlaline bağlı zararların tazmini, sözleşmeye aykırılıktan doğan sorumluluk hükümlerine tabidir.”