Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçuna İlişkin Bazı Değerlendirmeler

Assessments Regarding the Crime of
Intercourse with a Minor

Hale AKDAĞ

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu adından anlaşılamasa da; on beş yaşını doldurmuş çocukla cebir, tehdit veya hile olmaksızın cinsel ilişkiye girme fiilini, şikayete tabi bir suç olarak düzenler. Sadece bu cümle bile söz konusu suçla ilgili pek çok problem ve belirsizlik barındırır. Suçun mağduru olabilecek kişilerin öznel durumlarının farklılığı; cebir, tehdit veya hilenin yokluğunun özgürce verilmiş rızaya denk olmayışı; cinsel ilişki ifadesinin belirsizliği; suçun şikayete tabi oluşu bunlar arasında ilk göze çarpanlardır. Bu yazının amacı söz konusu problem ve çelişkileri ortaya koymak ve mümkün olduğu ölçüde çözüm önerileri sunmaktır.

Reşit Olmayanla Cinsel İlişki, Cinsel Özgürlük, Kazai Rüşt, Rıza, Şikâyet.

The crime of having intercourse with a minor can be defined as; having intercourse with a child who is at least fifteen years old and able to understand the legal meaning and consequences of the act, without any form of coercion or deceit. Even this sentence contains a number of uncertainties and issues, including the extent of concepts like intercourse, coercion and deceit as well as the state of children who are neither over eighteen nor minors. The fact that this crime can only be prosecuted if the victim files a complaint is another controversial point. The aim of this article is to point out the issues and offer solutions when possible.

Intercourse with a Minor, Sexual Freedom, Consent, Complaint.

Giriş

Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu TCK’nin 104. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

“Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Suçun mağdur ile arasında evlenme yasağı bulunan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, şikâyet aranmaksızın, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.