Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Faturanın Kaybolması (Zayii)

Rüknettin KUMKALE

1. Verilen Faturaların Kaybolması

Türk Ticaret Kanununun “Saklama Müddeti” başlıklı 68’inci maddesinin son fıkrası, “Bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kâğıtlar; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin salahiyetli mahkemesinden kendisine bir vesika verilmesini istiyebilir. Mahkeme lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır.” hükmünü taşımaktadır.

Türk Ticaret Kanununun yukarıya çıkarılan 68’inci maddesinin son fıkrasına göre vergi mükellefleri saklamak zorunda oldukları belgeleri yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle zayi ettikleri takdirde, ticari işletmelerinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesinden zayi belgesi talebinde bulunacaklardır.

Zayi belgesinin alınmaması halinde vergi mükellefi, defterlerini ve belgelerini kayıp ettiği için bunları yetkili makamlara ibraz edemeyeceğinden yasalar karşısında ibrazdan kaçınmış duruma düşecektir.