Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Borçlar Kanunu’nda ve Borçlar Kanunu Tasarısı’nda Düzenlenen Kusursuz Sorumluluk Halleri Arasındaki Farklar

Nihal URAL ÇINAR

GİRİŞ

“Borçlar Kanunu1’nda ve Borçlar Kanunu Tasarısı2’nda Düzenlenen Kusursuz Sorumluluk Halleri Arasındaki Farklar” bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.

Çalışma üç ana başlık altında incelenecektir. İlk ana başlık altında, bu çalışmaya ışık tutacak kusur ilkesi, kusur ilkesinin yetersizliği ve kusursuz sorumluluk kavramları genel olarak incelenerek, kusursuz sorumluluğun dayandığı esaslar belirtilecektir. Bununla birlikte aynı ana başlık altında çalışma konumuzun temelini teşkil eden 818 sayılı Borçlar Kanunu’nda yer alan kusursuz sorumluluk halleri belirtilerek, BK’nun değişikliğine duyulan ihtiyaç ele alınacak ve Borçlar Kanunu Tasarısı’nda yer alan kusursuz sorumluluk halleri genel olarak incelenecektir.

İkinci ana başlık altında ise, BK’nda düzenlenen kusursuz sorumluluk halleri teker teker incelenecektir. Temyiz kudreti bulunmayanların, istihdam edenlerin, hayvan idare edenlerin ve bina ve diğer bir yapı malikinin sorumluluğundan oluşan bu kusursuz sorumluluk hallerinin genel olarak şartları, sorumluluklarının dayandığı esaslar ve bu düzenlemelerde zaman içerisinde ortaya çıkan yetersizlikler belirtilecektir.