Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu Hukukunda Kişiliğin Korunması

Der Persönlichkeitsschutz im Öffentlichen Recht

Oğuz SANCAKDAR

Kişiliğin hukuk yoluyla korunması sadece özel hukukta değil, özellikle ve bilhassa kamu hukukunda da son derece önemlidir. Kişiliğin serbestçe geliştirilmesi, insan onurunun korunması, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması ve korunması ile sınırlarının tespiti gerekir. Kişiliğin korunmasında; Ceza Hukuku ve ceza infaz sistemleri, idari usul düzenlemeleri, idari yetkilerinin kullanılması, idari ceza sistemi, disiplin yaptırımları, mülkiyete veya teşebbüs özgürlüğüne yönelik sınırlamalar, basın ve sosyal medya ilişkilerinde idarenin yeri ve konumu gibi pek çok hususlar Kamu Hukuku ilke ve kurallarıyla ilgilidir. Anayasal ilkelerden olan hukuk devleti ilkesi, sosyal devlet ilkesi, eşitlik ilkesi gibi ilkeler de kişilik haklarının korunmasıyla ilgilidir. Kamu Hukukunda kişiliğin korunmasıyla ilgili temel anayasal düzenleme 17. Maddedir. Makalenin devamında kamu hukukunun farklı alanlarında kişiliğin korunmasına ilişkin çeşitli noktalara değinilip, Kamu hukukunda kişiliğin korunması irdelenecektir.

Kişiliğin Korunması, Kamu Hukuku, Kişiliğin Serbestçe Geliştirilmesi Hakkı, Kişilik Hakkı, Kişiliğin Anayasal Düzeyde Korunması.

Der Schutz der Persönlichkeit durch das Recht ist nicht nur im Privatrecht, sondern auch im Öffentlichen Recht von grosser Bedeutung. Mit der freien Entfaltung der Persönlichkeit, dem Schutz der Menschenwürde sowie der Sicherung und dem Schutz der Freiheits- und Grundrechte muss die Grenze des Persönlichkeitsschutzes festgestellt werden. Viele Themen wie das Strafrecht und das Strafsystem, Verwaltungsverfahrensvorschriften, die Ausführung von Verwaltungskompetenz, das Ordnungswidrigkeitensystem, Disziplinarstrafen, Beschränkungen in Bezug auf das Eigentum, die Rolle und Stellung der Verwaltung im Verhältnis zur Presse und zu sozialen Medien stehen im Zusammenhang mit öffentlich-rechtlichen Grundsätzen und Regeln. Verfassungsprinzipien wie das Rechtsstaatsprinzip, das Sozialstaatsprinzip und das Gleichheitsprinzip betreffen den Schutz der Persönlichkeitsrechte. Art. 17 der türkischen Verfassung ist die Grundsatzbestimmung in Bezug auf den Persönlichkeitsschutz im Öffentlichen Recht. Im Weiteren werden im Hinblick auf den Persönlichkeitsschutz verschiedene Bereiche des Öffentlichen Rechts angesprochen und der Persönlichkeitsschutz im Öffentlichen Recht umfassend unter die Lupe genommen.

Der Persönlichkeitsschutz, Öffentliches Recht, Die Freie Entfaltung der Persönlichkeit, Das Persönlichkeitsrecht, Der Persönlichkeitsschutz auf verfassungsrechtlicher Ebene.

Gerçek kişilerde kişiliğin korunması öncelikle hukuki bir kavram olan “insan onuru”nun korunması yönüyle vazgeçilmez öneme sahiptir. İnsan onuru; insanın özgür iradesiyle karar verebilmesi ve çevresini etkileyebilmesidir. Bu kavram; zaman içerisinde oluşan değerlerle biçimlenebilmektedir. İnsan onuru, “kişiliğin serbestçe geliştirilmesi hakkı” ile de doğrudan ilişkilidir. Ülkenin farklı bölgelerinde veya farklı cinsiyete tâbi kişiler bakımından “fırsat eşitliği”nin sağlanması da kişiliğin korunması ve geliştirilmesi bakımından oldukça önemlidir. Çünkü insan, kendisini geliştirme yeteneğine sahip bir canlıdır. Kişiliğin korunması ve korunarak geliştirilebilmesi için aynı hukuki durumdakilere aynı hukuki uygulama yapılmalı, ayırımcılık yapılmamalıdır (Ayırımcılık yasağı).

Kişiliğin korunması; insana manevi ve sosyal bir değer verilmesi ile saygı gösterilmesini de sağlar. Çünkü insan; kişilik değerleriyle birlikte ve bağımsız olduğu ölçüde kişilik haklarına da sahiptir.

Gerçek ve tüzel kişilerde temel hak ve özgürlüklerin anayasal güvence ve garantiye alınması kişiliğin korunması bakımından önemli ve gereklidir. Uygulamada da kişilik haklarının korunması ile kamu yararının sağlanması olabildiğince bağdaştırılmalıdır.