Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çocuk Düşürtme ve Düşürme Suçları

Mustafa ÖZEN

Çocuk düşürtme ve düşürme suçları, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda, 765 sayılı Kanundan farklı bir bakış açısıyla düzenlenmiştir. Özellikle, suçun failinin gebe olan kadın ile bir başkasının olması, cezalandırma bakımından farklılık arzetmektedir. Ayrıca, rıza konusu, genel hükümlerdeki rıza konusu ile uyum içinde bulunmamaktadır. Bu yazıda bu bakımdan, bu suçların ne gibi sorunları doğurabileceğine ve bu sorunların nasıl aşılabileceğine ilişkin tartışma yapılmıştır.

Çocuk Düşürtme, Çocuk Düşürme, Rıza, Hukuka Uygunluk Nedeni, Gebelik Süresi, Ceza Miktarı.

Çocuk düşürtme ve düşürme suçları 5237 sayılı Kanunun 99. ve 100. maddelerinde düzenlenmiştir.

Çocuk düşürtme başlığı altında düzenlenen 99. madde, “(1) Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu durumda çocuğun düşürtülmesine rıza gösteren kadın hakkında bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur. (3) Birinci fıkrada yazılı fiil kadının beden veya ruh sağlığı bakımından bir zarara uğramasına neden olmuşsa, kişi altı yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır; fiilin kadının ölümüne neden olması halinde, onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (4) İkinci fıkrada yazılı fiil kadının beden ve ruh sağlığı bakımından bir zarara uğramasına neden olmuşsa, kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır; fiilin kadının ölümüne neden olması halinde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (5) Rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftayı doldurmamış olan bir kadının çocuğunun yetkili olmayan bir kişi tarafından düşürtülmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan diğer fiiller yetkili olmayan bir kişi tarafından işlendiği takdirde, bu fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında arttırılarak hükmolunur. (6) Kadının mağduru olduğu bir suç sonucu gebe kalması halinde süresi yirmi haftadan fazla olmamak koşuluyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez. Ancak, bunun için gebeliğin uzman hekimler tarafından hastane ortamında sona erdirilmesi gerekir” şeklinde düzenlenmiştir.