Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdare Hukukunda Yetki Devri ile İmza Yetkisi Devrinde Devreden Kişilerin Sorumluluğu

The Financial, Administrative, Discipline, Criminal Responsibilities of Public Servants in Authority Delegation and Signature Delegation in Turkish Administrative Law

Mesut ERTANHAN

Yetki devri ile imza yetkisinin devri hem özel hem kamu yönetimlerinde kullanılan önemli bir yönetsel işlemdir. Ancak, Türk Kamu Yönetiminde hem yetki devri hem de imza yetkisi devri mekanizması henüz istenilen etkinliğe ve verimliliğe kavuşamamıştır. Bu temel yargılardan yola çıkarak, bu çalışmada, Türk Kamu Yönetiminde yetki devri ile imza yetkisi devri kavramları kısaca tanımlanacaktır. Sonuç olarak yetki devri ile imza yetkisinin devrinde devreden kamu görevlileri ile devralan kamu görevlilerinin sorumlulukları, doktrin görüşleri, yargı kararları ve bürokrasideki uygulamalar ışığında belirlenmeye çalışılacaktır.

İmza Yetkisi Devri, Yetki Devri, Devredenlerin Sorumluluğu.

The authority delegation and signature delegation used in both private and public management is an important administrative procedure. However, authority delegation and signature delegation mechanism has not achieved yet the desired effectiveness and efficiency in Turkish Public Administration. In this study starting from these fundamental judgments, in this context, the terms the authority delegation and signature delegation terms according to administrative law will be defined first. Then financial, administrative, discipline, criminal responsibility of the delegating and delegated public servants in the delegation of the authority and signature will be determined in the light of doctrine, court decisions, and practices in the bureaucracy.

Signature Delegation, Authority Delegation, Responsibility of Delegating Public Servants.

I. Yetki ve İmza Kavramları

Yetki, bir işi veya görevi yapabilme hakkı olarak tanımlanabilir1. Sözlük anlamı ile de yetki “bir görevi, bir işi yasaların verdiği imkânlara göre, belli şartlarla yürütmeyi sağlayan hak, salahiyet, mezuniyet olarak tanımlanmaktadır2.

Özellikle kamu hukuku alanında, kamu idarelerinde hiyerarşik yapılanma içinde, “yetki”, kamu hizmetinin görülmesinin olmazsa olmaz gerekliliklerinden biridir. Çünkü bir görevin verilmesi, bu görevin yerine getirilmesi için yetkinin ve sorumluluğun da verilmesi gerekir. Bu bağlamda görevin yapılması, aynı zamanda bir yetkinin kullanılması ve sorumluluğun yüklenilmesidir. Yetki tanımı içinde “karar alınması, kararın uygulanması ve uygulattırılması” yer alır ve genellikle kamu idarelerinde bunlara amirler/yöneticiler sahiptir3.

İmza ise, genel anlamda, “bir kimsenin bir yazının altına bu yazıyı yazdığını veya onayladığını belirtmek için her zaman aynı biçimde yazdığı ad veya işarettir4. Paraf ise, yalnız adın veya ad ve soyadının baş harfleriyle atılan kısa imzadır5. Hukuki olarak da imza, 2525 sayılı Soyadı Kanununa göre (m. 2) önce öz ad ve sonra soyadı yazılmak suretiyle atılır6.