Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesinde Çocuk Mağdurların Hakları

Rights of Child Victim in Criminal Procedure

Vesile Sonay EVİK

Çocuk mağdurların suçtan etkilenme şekilleri ve düzeyleri yetişkinlere göre farklı olduğundan ve işlenen suçlar çocuklar üzerinde kalıcı etkiler bırakabildiğinden çocuk mağdurların korunması ve haklarının teminat altına alınması, onların mümkün olduğu kadar ceza muhakemesi prosedüründen uzak tutulması, olayı bir kez daha yaşamasının dolayısıyla ikinci kez mağdur olmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle mevzuatımızda çocuk mağdurlar açısından bir takım ilave hak ve tedbirler düzenlenmiştir; ancak bunların yeterli olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir.

Çocuk Mağdurların Hakları, Mağdur Hakları, Çocuk Mağdur, Ceza Muhakemesinde Mağdur Çocuğun Korunması, Ceza Muhakemesinde Çocuk Mağdur.

As the child victims are affected by crimes in a different way and level than adults and as the committed crimes can have lasting effects on children, the protection and rights of child victims must be ensured and the child victims shall not be exposed to criminal procedure if possible, so that revictimisation of children can be avoided. Therefore, in our legislation, a number of additional rights and measures have been regulated with regard to child victims; but still it is not possible to find them adequate.

The Rights of the Child Victim, Victim’s Rights, Child, Victim, Protecting of Child Victim in Criminal Procedure, Child Victim in Criminal Procedure.

I. Genel Olarak

Mağdur genel olarak, “suçla korunan hukuksal değeri ihlal edilmiş olan kimse” şeklinde tanımlanmaktadır1. Bir başka tanıma göre ise mağdur, suç oluşturan fiilden doğrudan doğruya etkilenen, hukukça korunan menfaati doğrudan doğruya ihlal edilen kişidir2.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Suçtan ve Yetki İstismarından Mağdur Olanlara Adalet Sağlanmasına Dair Temel Prensipler Bildirisine göre (29 Kasım 1985) mağdur, “üye devletlerin yetki istismarını suç olarak yasaklayan kanunları gibi yürürlükte bulunan ceza kanunlarının eylem veya ihmal yoluyla ihlal edilmesi nedeniyle, bireysel veya toplu bir olarak, fiziksel veya ruhsal biçimde yaralanma da dahil olmak üzere manevi acılar çeken, ekonomik kayba uğrayan veya temel hakları esaslı bir biçimde zayıflayan ve bu suretle zarar gören kimsedir”3.

Ceza Muhakemesinde Mağdurun Konumuna İlişkin 15 Mart 2001 Tarihli Avrupa Birliği Konseyi Çerçeve Kararı’nda ise mağdur “üye devletlerin ceza hukukunu ihlal eden icrai ya da ihmali bir eylemden doğrudan fiziksel, ruhsal veya manevi zarar gören veya ekonomik kayba uğrayan gerçek kişi” olarak tanımlanmıştır. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Suç Mağdurlarına Yardımla İlgili 14 Haziran 2006 Tarihli ve 8 Sayılı Tavsiye Kararı’nda mağdur, “bir üye ülkenin ceza hukukunun ihlali ile sonuçlanan eylem ve ihmaller dolayısıyla fiziksel veya zihinsel yaralanma, duygusal acı veya ekonomik kayıp dâhil zarara uğramış gerçek kişi” şeklinde tanımlanmıştır4.