Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tasarımlara Yeni Bir Çerçeve:
 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 
Üçüncü Kitap

A New Framework for Designs: The Design Clauses of Industrial Property Law No. 6769

Muazzez KILIÇ,Özgür SEMİZ

Bu makale, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun Üçüncü Kitap bölümünde düzenleme konusu yapılan tasarımlara, bir başka deyişle, ürünlerin tasarımsal özelliklerinden kaynaklanan görünümünün korunmasına dair hükümleri, Mülga 554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkında KHK, 12.12.2001 tarih ve 6/2002 sayılı Topluluk Tasarımları Hakkında Konsey Tüzüğü, çeşitli yargısal içtihatlar ve uygulama boyutuyla ele alarak değerlendirmeye tabi tutmaktadır.

Sınai Mülkiyet, Tasarım, Tescil, Görünüm, Ürün, Tescilli Tasarım, Tescilsiz Tasarım, Görünür Tasarım, Görünmeyen Tasarım, Eş Değer Parça, Türk Patent, Türk Patent ve Marka Kurumu.

This article aims to analyze, explain and evaluate the design clauses of Industrial Property Law No. 6769, with regard to repealed Law No. 554 on the Protection of Industrial Rights, Council Regulation (EC) No 6/2002 of 12 December 2001 on Community designs, their practices and recent rulings.

Industrial Property, Designs, Registration, Appearance, Product, Registired Designs, Unregistired Designs, Apparent Designs, Invisible Designs, Equivalent Product/Piece, Turkish Patent, Turkish Patent and Trademark Office.

1. Giriş

10.01.2017 tarihli ve 29944 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu (SMK), patent, marka, tasarım, faydalı model ve coğrafi işaretler gibi sınai mülkiyete konu hakları parçalı bir şekilde düzenleme konusu yapan kanun hükmünde kararnameleri1 yürürlükten kaldırarak sınai mülkiyet haklarını bütünsel bir yaklaşımla düzenleme altına alan bir metin olarak hukuk dünyasındaki yerini almıştır.

SMK, yürürlükten kaldırılan çeşitli kanun hükmünde kararnamelerdeki hükümlerin önemli bir bölümünü aynen ya da değiştirilmiş haliyle muhafaza etmekle birlikte, sınai mülkiyet dünyasında günümüz gelişmelerinin doğurduğu ihtiyaçları karşılama kaygısıyla yeni düzenlemeleri de beraberinde getirmiştir.

Bu kapsamda SMK; patent, marka, faydalı modeller, tasarımlar ve coğrafi işaretler ile geleneksel ürünlerin korunmasına ilişkin hükümleri bir bütün olarak düzenleme konusu yapan yasal bir metin olarak karşımıza çıkmaktadır.