Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hâkimin Yemin Delilini Re’sen
 Hatırlatması Tarafsızlığını Zedeler mi?

Mehmet Akif TUTUMLU

I. Olay ve Hukuki Sorun

Davaya konu olayda davacı baba, davalı ise davacının kızıdır. Davacı, başka yerde bulunan dairesini satıp buradan elde ettiği parayı davalı kızına vererek, dava konusu bağımsız bölümü (daireyi) satın almasını sağladığını, başka bir anlatımla, daireyi bağış olarak kızına satın aldığını; ancak davalı ile kendisinden boşandığı annesinin (eski eşinin) kendisini evden kovduğunu, bu nedenle davalıya yaptığı bağıştan vazgeçtiğini ileri sürerek davalı adına olan tapu kaydının iptali ile kendi adına tapuya kaydına ve tesciline karar verilmesini istemiştir.

Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkilinin satın aldığı daireyi 60.000,00 TL'ye satın aldığını, bunun 40.000,00 TL'sini annesinin bileziklerini bozdurarak verdiğini, kalan 20.000,00 TL'sinin de babası tarafından verildiğini, bunun da kızına bağış olarak verdiğini, yasal koşullar oluşmadığından verilen bağışın geri alınamayacağını savunarak haksız ve desteksiz davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

Dava, ilk derece mahkemesince bağıştan rücu; Yargıtay Özel Dairesince inançlı işlem nedeniyle tapu iptal ve tescil istemi olarak nitelendirilmiştir.