Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün Perspektifinden Engelli Kişilerin Durumu

The State of Disabled Persons Under the Perspective of the
International Labour Organization

Anıl ÇAMYAMAÇ,Serkan ÇINARLI

Engelli kişilere hak ettikleri istihdamı sağlamak, her zaman, tüm dünyadaki ülkelerin sosyal politika konularının temelini teşkil etmektedir. Evrensel olarak çalışma ilişkilerinin odak noktasında olan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün, işlevinin ve düzenlemelerinin bu konuda büyük önemi vardır. Bu kısa çalışmanın ilk kısmının ana teması, kısaca, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yapısı, kural koyma yetisi ve bunları uygulama becerisini teşkil ederken, ikinci kısım ise engelliler konularından oluşmaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütü, İstihdam, Sakatlık, Sakat Kişi, Engellilik, Özürlülük.

Providing disabled individuals with the employment they deserve has always been one of the key social policy issues in the countries all over the world. As International Labour Organization has universally been the focal point of the labour relations, its function and regulations are the utmost importance in this very subject. While the brief presentation of its structure, law-making powers and enforcement capabilities of the International Labour Organization will be the main themes in the first part of this short article, disability issues will constitute the second part.

International Labour Organization, Employment, Disability, Disabled Person, Handicap, Impairment.

Giriş

Günümüz dünyasında çalışma hayatının önemi yadırganamaz. Bu bir insan hakkıdır ve herkese tanınması gerekmektedir. Oysa ne yazık ki engelli kişilerin çalışma hayatına katılmasında oldukça önemli sorunlar çıkabilmektedir. Günümüzün küreselleşen dünyasında, ulusal hukukları çalışma konusunda doğrudan etkileyen ve konuya ilişkin dünyada temel düzenleyici işlevi gören Uluslararası Çalışma Örgütünün konuyu ele alışının ortaya konulmasında, kuşkusuz, fayda vardır.

Günümüzde engelli olarak kabul edilebilecek insan sayısının, dünya nüfusunun %15’ine tekabül eden bir milyar civarında olduğu, bu insanların %80’inin çalışma yaşında olduğu bilgisi verilmektedir.1 Rakamların gösterdiği üzere, konunun azımsanmayacak bir önemi söz konusudur. Çalışma yaşında doğrudan dünya nüfusunun %10’unu ilgilendiren bu meseleye dair, konunun en önemli uluslararası muhatabının nerede bulunduğu ve ne aşamada düzenlemeler getirdiği hayatî önemi haizdir.

Bu çerçevede, öncelikle engelli tanımı üzerinde durulacak, daha sonra çalışma hayatının uluslararası alandaki en önemli süjesi Uluslararası Çalışma Örgütü hakkında bilgi verildikten sonra, ulusal ve özellikle de ilgili bu Örgüt çerçevesinde uluslararası düzenlemeler mukayese edilmeye çalışılacaktır.