Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

AHİM ve AYM Kararlarında Basın Özgürlüğünün Genel Sınırları

General Boundary of the Freedom of Press on European Court of Human Rights and Constitutional Court Decisons

Tülay KİTAPÇIOĞLU YÜKSEL

Basın özgürlüğünün sınırları, güncel ve oldukça tartışmalı bir konudur. Basın özgürlüğün kapsamı ve sınırlarının belirlenmesi, belirlenen kriterlerin yerleşmiş olması, uygulamadaki birçok sorunun çözülmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada, ifade ve basın özgürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında basın özgürlüğü ve kapsamı, 1982 Anayasası’nda yer alan düzenlemeye göre basın özgürlüğünün genel sınırları, basın özgürlüğüne yönelik müdahalenin meşru kabul edilebilmesi için gerekli olan koşullar, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan düzenleme ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında basın özgürlüğünün sınırları, içtihatlar ile belirlenmiş olan kriterler, Anayasa Mahkemesi’nin uygunluk denetimi neticesinde ve bireysel başvuru yolu ile yapılan başvurulara ilişkin verdiği önemli kararlar ele alınarak incelenmiştir.

İfade Özgürlüğü, Basın Özgürlüğü, Basın Özgürlüğünün Genel Sınırları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararları, Anayasa Mahkemesi Kararları.

The boundary of the freedom of press is a current and highly controversial topic. The determination of the scope and the boundaries of the fredoom of press, the settling of the determined criteria will contribute to the solution of many problems in practice. This study examines the freedom of expression and press, and their scope in European Court of Human Rights, the general boundary of the freedom of press according to the regulations 1982 dated Constitution, the necessary conditions for an interference with the freedom of press to be considered legitimate, regulations in the European Convention on Human Rights and the boundaries of the freedom of press according to the decisions of European Court of Human Rights, the determined criteria by case law, as a result of compliance audit of the Constitutional Court and considerating important decisions that are ruled by the Constitutional Court about individual application.

Freedom of Expression, Freedom of Press, General Boundary of the Freedom of Press, European Court of Human Rights Decisions, Constitutional Court Decisions.

Giriş

İfade özgürlüğü, demokratik bir toplum ve hukuk devleti için vazgeçilmesi mümkün olmayan bir hak ve özgürlüktür. Bireyin ve toplumun gelişmesi ve ilerlemesi için bu hak ve özgürlüğün tanınması ve uygulanmasına imkan sağlanması son derece önemlidir. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden de, hukuk devletinden de söz edilmesi olanaklı olmayıp, o toplumun gelişmesi de mümkün değildir.

Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğünün görünüş biçimlerinden birisidir1. Basın ve diğer medya organlarının ifade özgürlüğü ile kamuoyuna devlet ve yönetim hakkında bilgi vermek, eleştirmek için2 ve ayrıca kamuoyunun bilgi ve görüşlerin şekillenmesi için en iyi araçlardan biri sağlanmaktadır3.

Açık bir tartışma ortamı ve bilgi akışının sağlanabilmesi için bireylerin farklı görüş ve fikirlere ulaşma imkânının da sağlanması gerekmektedir4. Basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanabilmesi için basın araçlarında “tekel” oluşumun da engellenmesi gerekmektedir.