Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

TCK Bakımından Silah Kavramı

The Consept of Weapon According to TPC

Ezgi CANKURT

Silah kavramı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun tanımlar maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde esasında özel hükümlerin genel teorisi olarak da değerlendirilebilir. TCK m. 6/1f bakımından silah sınırlı sayıda düzenlenmemiştir, saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli her şey olarak kabul edilebilecektir.

Silah Kavramı, Silah Tanımı, Tanımlar Maddesi, Saldırı ve Savunmada Kullanılmaya Elverişlilik, Ceza Hukuku Özel Hükümlerin Genel Teorisi.

The concept of weapon is regulated in the Definitions Article of Turkish Penal Code no 5237. This article can also be considered as the general theory of the special provisions of criminal law. In the terms of the Article 6/1f of TPC no 5237, the weapon has not been arranged numerus clauses. It can be therefore considered to be suitable for use in defense and attack everything.

The Consept of Weapon, The Definition of Weapon, Suitability for the Usage of Attack and Defence, the General Theory of the Special Provisions of Criminal Law.

Giriş

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinde tanımlar düzenlenmiş olup, silah kavramı da bu maddenin 1. Fıkrasının f bendinde kaleme alınmıştır. Tanımlar maddesi duraksamaya yer vermeyecek mahiyette kaleme alınmış olmalıdır ki,1 özellikle de uygulamacılar açısından herhangi bir zorluk teşkil etmemelidir. TCK’nın bir çok maddesinde suçun kullanılan araçtan kaynaklanan daha ağır cezayı gerektiren nitelikli haller kısmında yer alan silah kavramı bakımından; yürürlükte olmayan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu da dönemi de dahil olmak üzere doktrinde çeşitli görüşler mevcut olagelmiştir. Kavram 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinde kazuistik bir düzenlemeyle ele alınmıştır2.

Kanun maddesinin açık olması uygulamada gelişebilecek görüş ayrılıklarının önüne geçememiş, silah kavramı bakımından 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu çeşitli görüşler ortaya atılmıştır. Esasında tanımlar maddesinde açıkça düzenlenmiş olsa dahi, Ceza Hukuku Özel Hükümler bünyesinde yer alan tanımlara dair düzenlemeler, özel hükümlere yönelik kapsayıcı çalışmaların artması ile genel ilkelerine kavuşabilecektir3. Çalışmamızda silah tanımını belirli bir suç tipine indirgemeksizin değerlendirmemizin dayanağı da bu görüş oluşturmaktadır.

1. 765 sayılı TCK ve 5237 sayılı TCK Karşılaştırılması

Mukayeseli hukukta da örneği görüldüğü üzere4 hukukumuzda da silah türleri her iki kanun döneminde de sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Alman Ceza hukuku bakımından da; kasten yaralama, hırsızlık ve soygun bakımından silah kavramı aynı yorumlanmaktadır5. Zaten özel hükümler bünyesinde de tanımlara farklı anlamlar vermek sadece karışıklığa yol açmaktadır. Mümkün oldukça genel bir teorinin ortaya konulması gerekir.