Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sınaî Mülkiyet Kanununun Marka Hukuku Alanında Getirdiği Önemli Yenilikler

The Considerable Innovations Brought by Industrial
Property Law in the Field of Trademark Law

Hayrettin ÇAĞLAR

6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun marka hukuku açısından getirdiği yenilikleri ve değişiklikleri incelemek amacıyla hazırladığımız bu çalışmada, marka tescil başvurusunda bulunabilecekler konusunda getirilen yenilikten marka hakkının sona ermesine kadar her alanda yapılan düzenlemelere dair görüş ve değerlendirmelerimiz temel hatlarıyla sunulacaktır. Esasen, mülga 556 sayılı KHK hükümlerinin bir kısmının Sınaî Mülkiyet Kanununda bir kitap olarak yer alması ve bazı hükümlerinin de ortak hükümler biçiminde ele alınması neticesinde, marka hukukunda köklü değişikliklere gidildiği açıktır. Tüm değişikliklerin ayrıntılı olarak ele alınması bir makale çalışmasının kapsamını aşacağından aşağıda bu yenilik ve değişikliklerin sadece önemli noktalarına temas edilmekle yetinilecektir.

Marka Tescili, Tescil Engelleri, Markanın Kullanılması, Markanın İptali, Markanın Hükümsüzlüğü.

In this study, which was prepared in order to analyse the innovations and changes brought by Industrial Property Law No. 6769 in the field of trademark law, our opinions and evaluations on the regulations made in all areas ranging from the innovations brought on people that can apply for trademark registration to expiry of the trademark rights will be presented in general. It is clear that fundamental amendments are made in trademark law, because some provisions of the repealed Decree Law No. 556 composes a book in the Industrial Property Law and certain provisions of the Decree Law are also treated as common provisions. Detailed consideration of all changes will exceed the scope of an article, therefore only the substantial matters of these innovations and changes will be discussed below.

Trademark Registration, Registration Barriers, Trademark Usage, Cancellation of Trademark, Invalidity of Trademark.

GİRİŞ

Yirmi yılı aşkın bir süredir yürürlükte olan 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Sınai Mülkiyet Hukuku alanındaki diğer Kanun Hükmünde Kararnamelerle birlikte Sınai Mülkiyet Kanunu adıyla tek bir kanunda birleştirildi. Birbirinden çok farklı niteliklere sahip sınaî mülkiyet haklarının tek bir Kanun içerisinde düzenlenmesindeki zorlukları ve tartışmaları bir kenara koyacak olursak, uzun zamandır ihtiyaç duyulan değişikliklerin Avrupa Birliği Hukukundaki güncel gelişmelerle paralel bir şekilde yapılmış olmasının memnuniyet verici olduğunu söyleyebiliriz.

Çalışmada, Sınaî Mülkiyet Kanununun sadece Marka Hukuku alanında getirdiği önemli yenilikler ve değişiklikler ele alınacaktır.

I. MARKA TESCİL SÜRECİNE İLİŞKİN YENİLİKLER

Sınaî Mülkiyet Kanununun marka tescil sürecine ilişkin yeniliklerinden ilki, korumadan yararlanacak kişiler arasına ilk kez “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları” ibaresinin eklenmiş olmasıdır (m. 3/1-a). Böylece vatandaşlarımız Türkiye’de ikametgâhı olmasa veya Türkiye’de sınaî veya ticarî faaliyette bulunmasalar da bu Kanundan doğan korumadan yaralanabilecekler; bu Kanundan doğan korumadan yararlanabilmek için marka tescil başvurusunda bulunabileceklerdir. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’de marka başvurusunda bulunabilmeleri konusundaki boşluk, bu düzenleme ile giderilmiştir.