Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yürütmenin Durdurulması Kararları Bireysel Başvuruya Konu Olabilir mi?

Akif Yıldırım

I. Ana Kural: Adil Yargılanma Hakkının İhlal Edildiği İddiasıyla Bireysel Başvuruda Bulunabilmek İçin Nihai Kararın Verilmiş Olması Gerekir

Bireysel başvuru, hak ihlallerinin derece mahkemelerince düzeltilmemesi hâlinde başvurulabilecek ikincil nitelikte bir kanun yoludur. Kural olarak nihai karar verilmeden adil yargılanma hakkının ihlal edildiğinden bahisle bireysel başvuruda bulunmak olanaklı değildir. Bu bakımdan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması gerekir. Anayasa Mahkemesine göre, temel haklara ve özgürlüklere saygı, devletin tüm organlarının anayasal ödevi olup, bu ödevin ihmal edilmesi nedeniyle ortaya çıkan hak ihlallerinin düzeltilmesi idari ve yargısal makamların görevidir. Dolayısıyla, temel hakların ve özgürlüklerin ihlal edildiği iddialarının, öncelikle derece mahkemeleri önünde ileri sürülmesi, bu makamlar tarafından değerlendirilmesi ve bir çözüme kavuşturulması esastır1.

Anayasa Mahkemesi bir kararında başvuru yollarının tüketilmesi kuralının amacını şöyle açıklamıştır:2

“(…) Bireysel başvurunun ikincil nitelikte bir hak arama yolu olması nedeniyle, asıl olan hak ve özgürlüklere kamu otoritelerince saygı gösterilmesi ve olası bir ihlal durumunda bunun idari ve/veya yargısal olağan yollarla giderilmesidir. Bu nedenle bireysel başvuru yoluna ancak kanunda öngörülen olağan yollar tüketilmesine rağmen ihlalin ortadan kaldırılamadığı durumlarda gidilebilir.”