Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde
 Ceza Koşulu

Penal Clause in the Construction Contracts in Return for Land Share

Samet Can Olgaç

İnceleme konumuzda, uygulamada karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde işin süresinde ve/veya gereği gibi bitirilmemesi halinde yüklenici tarafından ödenmesi kararlaştırılan ceza koşulunun unsurları, sözleşmenin ileriye- geriye etkili feshi haline bağlı sonuçları hakkında bilgi verilecektir.

Cezai Şart, İnşaat Sözleşmesi, Arsa Payı Karşılığı, Fesih, Ceza Koşulu.

In our research subject, we will give information about an important issue generally encountered in practice, the conditions of negotiated penal clause to be payed by the contractor and the consequences of the backward-forward abolition of the contract in case of the execution of the act not in due time and/or as the clauses stated in the contract.

Penal Clause, Construction Contract, In Return for Land Share, Abolition, Contract of Work.

I. Giriş

Nüfus artışı ve şehirleşmenin yoğunlaşmasıyla birlikte binalarda ve çok katlı yapılarda büyük artışlar meydana gelmiştir. Çoğu defa, ya miras olarak kendisine kalan ya da taşınmazın fiyatının uygun olduğu zamanda taşınmazı satın alan bir ya da birden fazla kişi, kendisine bina yaptırmak istemesine rağmen mali güçlerinin yetersizliği nedeniyle bu isteğini gerçekleştirememektedir. Mali açıdan güçsüz durumda olan bu tarafın sözleşmesel olarak karşısında olan ve ticari kaygılarla hareket eden yüklenici, arsa sahiplerine ait taşınmaz üzerinde bina inşa etmeyi üstlenmekte, arsa sahibi olan taraf ise buna karşılık olarak taşınmazdan bağımsız bölüm mülkiyeti devretmeyi üstlenmektedir. Bakıldığında, her iki taraf açısından da olumlu sonuçlar doğuran arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinde çoğu defa iki taraftan da kaynaklı sebeplerle uyuşmazlıklar çıkabilmekte ve bu durumda taraflar arasındaki ilişkinin, tabir yerindeyse anayasası konumunda olan sözleşmenin ilgili hükümlerinin uygulanması gündeme gelmektedir.

İnceleme konumuzda sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi, yani borçlunun temerrüdü halinde ödenmesi kararlaştırılan ceza koşuluna ilişkin düzenlemelerin türleri ve sözleşmenin ileriye veya geriye etkili feshine bağlı sonuçları hakkında açıklamalarda bulunulmuştur.

II. Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Eser sözleşmesinin bir türü olan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi ile yüklenici arasında yapılmakta olup bununla parasal ödeme gücü bulunmayan arsa sahibi arsasından belli payı yükleniciye iş bedeli olarak ödemekte ve böylece kendisi de daire sahibi olmakta; yüklenici de iş bedeli olarak kendisine düşen daireleri üçüncü kişilere satarak kazanç sağlamaktadır.