Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

(Süre Aşımından Ret Kararlarına Dayalı Başvurular Bağlamında) Mahkemeye Erişim Hakkına İlişkin 
AYM Kararları

(Within the Context of Applications Based Upon Rejection Decisions Due to Prescription) Constitutional Court Decisions About Access to the Court

Coşkun Özbudak

Makalede, Anayasa Mahkemesinin (AYM), benzer nitelikteki olaylara dayalı süre aşımından ret kararlarına ilişkin başvurular hakkında verdiği, birbirleriyle çelişen kararları incelenecek ve varılan sonuçların, hukuka ve bireysel başvuru kurumunun amacına uygun olup olmadığı tartışılacaktır.

Bireysel Başvuru, Mahkemeye Erişim Hakkı, Süre Aşımı, Yazılı Bildirim, Öngörülebilirlik.

In this paper conflicting decisions of Constitutional Court (AYM) which had been given on applications regarding to the rejection decisions due to statute of repose on similar cases are argued whether they are lawfully consistent and appropriate with the purpose of the personal application institution or not.

Personal Application, Right to Access to Court, Statute of Repose, Written Notification, Predictability.

1. Giriş

Bilindiği gibi, AYM nezdinde bireysel başvuruya konu en kapsamlı haklardan biri, adil yargılanma hakkı kapsamında değerlendirilen mahkemeye erişim hakkıdır. Mahkemeye erişim hakkı kapsamındaki başvuruların önemli bir kısmını süre aşımından ret kararlarına dayalı olanlar oluşturmaktadır.

Mahkemelerin süre aşımına ilişkin tespitleri için ellerinde nesnel ölçütler bulunduğu, dolayısıyla da bu hususta çok fazla tartışma yaşanmayacağı düşünülse de, gerçekte durum böyle değildir. Öyle ki, anılan düşüncenin aksine, süre aşımı hususundaki birçok karara yorum yoluyla ulaşılabilmektedir.

İşin içine yorum girdiğinde de, doğal olarak sonuca nesnel değil, öznel hukuki değerlendirmelerle gidilmektedir. Öznel hukuki değerlendirmeler ise her zaman tartışmaya açıktır.