Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yabancıların Çalışma İznini Düzenleyen Uluslararası İşgücü Kanununun Getirdiği Düzenlemeler

Arrangements Provided by the International Labor Law Regulating the Working Permits of Foreigners

Cumhur Sinan Özdemir

13.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, uluslararası işgücü politikası danışma kurulu kararlarını dikkate alarak uluslararası iş gücüne ilişkin politika belirleyerek, politikayı uygulamaya yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunabilecektir. Bakanlık, yabancı istihdamı ihtiyacına ve düzenleme kapsamındaki diğer konulara ilişkin kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden bilgi, belge talep edebilecektir. Çalışma izni olmaksızın; bir işverene bağlı olarak çalışan yabancıya 2.400.-TL, bağımsız çalışan yabancıya 4.800.-TL, yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6.000.-TL idari para cezası uygulanacaktır. 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.

Uluslararası İşgücü, Yabancı, Yabancı İstihdamı, Çalışma İzni, İşveren Bağlı Olarak Çalışan Yabancı, Bağımsız Çalışan Yabancı, Turkuaz Kart, Sosyal Güvenlik Bildirimi, İdari Ceza.

Together with the International Labor Power Law no.6735 which came into effect on 13.08.2016, Ministry of Labor and Social Security will be able to engage in activities at national and international levels directed towards application the policy, by determining the policy regarding to the international labor power by taking the international labor power consultative committee decision into consideration. The ministry would be able to request information, document from real and legal entities as well as public institutions and establishments regarding to the other subjects in the scope of arrangements and needs of recruitment of foreigners. An administrative fine of 2.400.- TL would be imposed to a foreigner working dependent to an employer, 4.800.-TL to a foreigner working independently, 6.000.-TL to an employer or to a proxy of employer for each foreigner working without working permit. Former Law on Working Permits of Foreigners no 4817 is repealed.

International Labor Power, Foreigner, Recruitment of Foreigner, Working Permit, Foreigner Working Dependent to Employer, Foreigner Working Independently, Turquoise Card, Social Security Declaration, Administrative Fine.

1. Giriş

13.08.2016 tarihli ve 29800 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ve yürürlüğe giren 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu, Türkiye'de çalışmak için başvuruda bulunan veya çalışan; bir işveren yanında mesleki eğitim görmek üzere başvuruda bulunan veya gören; staj yapmak üzere başvuruda bulunan veya staj yapan yabancılar ile yabancı çalıştıran veya çalıştırmak üzere başvuruda bulunan kişileri kapsamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, uluslararası işgücü politikası danışma kurulu kararlarını dikkate alarak uluslararası iş gücüne ilişkin politika belirleyecek, politikayı uygulamaya yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyette bulunacaktır. Türkiye'de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilecek, yüksek öğretim kurumu tarafından tanınmış üniversitelerden mezun olan yabancı mühendisler ve mimarlar, proje bazlı ve geçici süreyle çalışma izni alarak mesleklerini yapabilecektir.

2. Çalışma İzni

6735 sayılı Kanun kapsamında yer alan yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasaktır. Diğer kanunlarda ya da Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar veya uluslararası sözleşmelerde çalışma izni almadan çalışabileceği belirtilen yabancılar, bu Kanuna göre çalışma izni almadan çalışabilir veya çalıştırılabilirler.

Çalışma izni başvuruları yurt içinde doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılacaktır. Yurt dışında yapılan çalışma izni başvuruları Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarınca Bakanlığa iletilecektir. Çalışma izni başvuruları yetkili aracı kurum tarafından da yapılabilir.