Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Dünyada Yaşlı Bireylere Yönelik Sağlık Politikalarına İlişkin Hukukî Düzenleme Örnekleri

Global Examples of Legal Regulation on Health Policies for Elderly People

Nurgül Kocakoç,Serkan Çınarlı

Yaşlı bireylerin haklarına yönelik hukukî düzenlemeler özellikle yaşlı nüfusu fazla olan ülkelerde detaylı bir şekilde bulunmaktadır. Bu çalışmada örneklerin bazılarının incelenerek ülkemizde ihtiyaç olan modellerin belirlenmesi için gayret sarf ettik. Çalışmada seçilen yaşlı haklarına yönelik düzenlemelerin önemli modeller oluşturacağı inancındayız.

Yaşlılık, Haklar, Sağlık Politikaları, Bakım Yasası, Uzun Süreli Bakım.

Legislative regulations for elder rights are existed in countries especially with a high percentage of elderly population, in detail. In this study, we made an effort to define the models which we need in our country by investigating some of the examples. We believe that the chosen regulations for elder rights in the study constitute important models.

Elderly, Rights, Health Politics, Care Law, Long Term Care.

GİRİŞ

Dünya nüfusu hızla yaşlanmaktadır. Beklenen yaşam süresinin uzaması sonucu hayatlarımıza eklenen yılların ulaşılabilecek en yüksek kalitede yaşanmasının sağlanması, bireylerin devletten beklediği temel bir insan hakkıdır. Nitekim günümüzde hızlı toplumsal yaşlanma sonrası, yaşama aktif katılımın sağlanabildiği, yüksek düzeyli sağlık hizmeti ve kaliteli yaşam beklentisi toplumun tüm kesimleri gibi yaşlılar tarafından da devletten talep edilir hale gelmiştir. Uluslararası kurumlar ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılmış nüfus projeksiyonlarında önümüzdeki yıllarda yaşlı ve genç nüfusun toplumda eşit hatta yaşlı nüfus ağırlıklı temsil edileceği öngörülmektedir.

Ülkemizde nüfustaki yaşlanma ve yaşlı popülasyonundaki artış göz önünde bulundurularak, 65 yaş ve üstü bireylere sunulacak sağlık ve sosyal hizmetin hukukî yapısı bir an önce oluşturulmalı ve ivedilikle uygulamaya konmalıdır. Çünkü nüfus içindeki oranı giderek artan 65 yaş ve üstü bireylerin toplumun diğer kesimlerine göre sağlık bakımı ihtiyaçları ve sosyal bakım gereksinimleri daha fazla olacaktır.

Uluslararası literatürde 65 yaş kronolojik olarak yaşlılığın başlangıcı olup, aynı zamanda emeklilik hakkının elde edildiği yaş sınırını da belirlemektedir. Başta Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) ve Avrupa Birliği üye ülkeleri olmak üzere birçok ülkede, sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere yaşlılara sunulacak hizmetlerin çerçevesi yasalar düzeyinde çizilmiştir. Çalışmamızda ülkemiz için örnek olabilmesi düşüncesi ile diğer ülkelerce yaşlılara sunulan hizmetlerin yasal dayanakları incelenmiştir.