Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartında Gözardı Edilen Bir Husus: İyi Niyet

The Disregarded Issue in the Charter of Fundamental Rights of the European Union: “Good Faith”

Bayram Keskin,Oğuzhan Güzel,Zehra Odyakmaz

Avrupa Birliği Temel Haklar Şartında “iyi niyet” kavramı yer almamaktadır. Oysaki en doğal bir insanî duygu olan “iyi niyet” kavramının Şartın bazı hükümlerinde bulunması gerekmektedir. İyi niyet kavramı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bazı kararlarında yer almaktadır.

İyi niyet, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı, Haklı Beklenti, Müesses Durum.

The term of “good faith” is not involved in the Charter of Fundamental Rights of the European Union. However the term of "good faith" as a human feeling should have been involved in some rules of the Charter. The term of "good faith" has involved in some sentences of the European Court of Human Rights.

Good Faith, Charter of Fundamental Rights of the European Union, Legitimate Expectation, Established Situation.

GİRİŞ

Çalışmamızın konusunu insan hakları alanında çok önemli bir metin olarak kabul edilen Avrupa Birliği Temel Haklar Şartında en doğal bir insanî duygu olan “iyi niyet” kavramının – hiçbir maddede zikredilmeyerek – gözardı edilmesi ve özellikle de bazı hükümlerde bulunması gerektiği hususu oluşturmaktadır.

Bu çalışmanın amacı; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartında ve ayrıca Avrupa İyi İdarî Davranış Kanununda yer alan bazı ilkelerin “iyi niyet” kavramının da yardımıyla insan haklarının ve insan onurunun korunmasında nasıl daha verimli uygulanabileceğini incelemek ve bunun için iyi niyet kavramının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına nasıl yansıdığına dair –kararları eleştirmeden ve yorumlamadan- örnekler sunmaktır.

Şimdiye kadar yaptığımız çeşitli çalışmalarda Avrupa Birliğinin insan hakları politikasını ele aldık. Bu konuyu lâyıkıyla anlatabilmek için de Avrupa Birliğinin kurucu antlaşmalarının her birini ayrı ayrı incelemek gerekiyordu. İlk yıllardaki antlaşmalarda Avrupa Topluluğunun o zamanki bakış açısı nedeniyle ekonomik konuların öncelikli olmasından dolayı insan haklarıyla ilgili hüküm bulunmamaktaydı. Ancak daha sonraki yıllarda dolaylı olarak bazı düzenlemeler bu antlaşmalarda yer almaya başladı.