Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Amatör Futbolcuların Statüsü ve
Transferleri

Hasan Petek

Giriş

Türk Hukukunda profesyonel futbolcuların statülerine ve transferlerine ilişkin birçok çalışma yapılmış olmasına rağmen, amatör futbolcularla ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Sayıları profesyonel kulüplerden ve futbolculardan yüzlerce kat daha fazla olmasına rağmen1, amatör kulüplerin ve futbolcuların fazla önemsenmemesi, ekonomik bakımdan büyük önem arz etmemesinden kaynaklanmaktadır. Bazı amatör kulüplerin sezon başında lisans, filiz lisans ve vize işlemlerini maddî imkansızlıklar2 sebebiyle yapamaması, yeterince sporcu bulamamasını da beraberinde getirmekte; çok yetenekli sporcular bu yüzden iyi bir gelecekten mahrum kalmaktadır3. Profesyonel futbol için söylenen “Futbolda topu döndüren paradır.” sözü, amatör futbol için de söz konusudur. Profesyonel futbol kulüpleri ve futbolcuları daha çok kazandıkları ve yüzden de hep gündemde oldukları hâlde, amatör kulüplerin ve futbolcularının böyle bir durumda bulunmadıkları açıktır. Bu da kendilerine yeterince ilgi duyulmaması sonucunu doğurmaktadır. Hemen belirtilmelidir ki, amatör olmasına rağmen kulüplerinden transfer parası ve/veya maaş alan futbolcular vardır4; fakat bunun hukukî temeli bulunmadığından ve miktarı profesyonel futbolculara göre fazla olmadığından, aralarındaki uyuşmazlık hukukçulara cazip gelmemektedir.

Hukukî bakımdan ilgisizliğin bir başka nedeni, kulüp ile amatör futbolcu arasında bir sözleşme olmadığından, kulüp veya futbolcu istediği zaman aralarındaki ilişkiye son verme hakkına sahip olmakta ve bunun karşılığında herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaktadır; örneğin gelecek sezon için bütün planlarını bir futbolcuya göre yapan kulüp, futbolcunun başka bir kulübe gitmesi veya futbolu bırakması sebebiyle herhangi bir hak talebinde bulunamamaktadır. Böyle bir belirsizlik ve serbestlik ortamında hukukçulara çok da fazla iş düşmemektedir.

Fakat amatör futbolcuların statüleri ve transferleri hukukî bakımdan incelenmeye muhtaçtır. Amatör ve profesyonel Türk futbolunun gelişebilmesi için bu tür akademik çalışmaların da faydalı olacağına inanıyoruz. Bu sebeple öncelikle aşağıda amatör-profesyonel futbolcu ayırımı yapıldıktan sonra, amatör futbolcuların transferleri konusu detaylı bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır.