Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sosyal Güvenlik Yasasındaki Değişiklik Sonrasında Yenilenen Yargıtayın Yeni Uygulamaları Işığında “Emekli Aylıklarının Haczi, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Yolları”

Kemal KARANFİL

ÖZET:

01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun m. 93 uyarınca emekli aylıklarının haczedilemeyeceği neredeyse herkes tarafından artık bilinmektedir. Çalışmada, memurlar da bu Yasadan yararlanabilecek midir? Bu Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce işe girenler veya maaşlarına haciz konulanların durumu ne olacaktır? Haciz yasağının istisnaları yok mudur? Var ise geçerlilik koşulları nelerdir? Yasağa aykırı olarak yapılan kesintilerin iadesi mümkün müdür? Haciz yasağı sadece emekli aylıklarını mı içermektedir? gibi, uygulamada önem arz eden sorunlara yanıt verilmeye çalışılmıştır. Bu konu ile ilgili olarak yine bu Dergide yayımlanan makale sonrasında, 28.2.2009 tarihinde yürürlüğe giren 18.2.2009 tarihli ve 5838 sayılı Yasa m. 32 2/b ile değişik 5510 sayılı Yasa m. 93’ün geldiği son şekli ve buna yönelik Yargıtay uygulamasını arz edilmeye çalışılmıştır. İlk makalenin yayımlandığı tarihten sonra 5838 sayılı Yasanın getirdiği değişiklik sonucu, Yargıtay uygulaması esaslı şekilde değiştiğinden oluşan yeni uygulamayı meslektaşlarımla paylaşmak için bu makale kaleme alınmıştır.

Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Kanunu, Maaş Haczi, Emekli Maaşı, Haczedilemezlik, Memur.

Giriş

01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun m. 93 ile, tüm sosyal güvenlik kurumlarının tek bir çatı altında toplandığını ve bundan böyle emeklilerin sosyal statülerinin dağınıklıktan kurtarıldığını, benzer konudaki makalemde uzun uzadıya belirtmiştim1. O makalede özetle, emeklilerin aylıklarına yönelik icra takibi yönünden 5510 sayılı Yasa m. 93’te getirilen yenilikler, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı yapılmaksızın tüm emeklilerin bu Yasada düzenlenen “haczedilmezlik” kuralından yararlanabileceği, bu kuralın istisnaları ayrıntılı şekilde belirlenmişti.

Bu makalemde ise, 28.2.2009 tarihinde yürürlüğe giren 18.2.2009 tarihli ve 5838 sayılı Kanun m. 32 2/b ile değişik 5510 sayılı Yasa m. 93’ün geldiği son şekli ve buna yönelik Yargıtay uygulamasını arz etmeye çalışacağım. İlk makalenin yayınlandığı tarihten sonra 5838 sayılı Yasanın getirdiği değişiklik ile, Yargıtay uygulaması esaslı şekilde değiştiğinden oluşan yeni uygulamayı meslektaşlarımla paylaşmak için bu makale kaleme alındı.