Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Prof. Dr. Nihat Erim (1912- 1980)

Galip DOĞAN

Nihat Erim, 1945’ten itibaren kamuoyunun bildiği bir isimdi. O yıldan sonra 1972’de başbakanlıktan ayrılıncaya kadar kendisinden bahsettirmiştir. Partisinin önde gelen kişilerinden olan ve başbakan yardımcılığı da yapmış olan Faik Ahmet Barutçu’nun 15 Mayıs 1950 tarihli günlüğüne göre “… Kırk yaşına kadar başvekil olacağını etrafına söylemeye başlamıştır…1 Kariyerinin ve ününün doruğuna 12 Mart döneminde ulaşmıştır. Daha 1940’lı yılların sonundan beri beklediği başbakanlık koltuğuna 1961’de oturma ihtimali belirdiyse de mümkün olmadı. İyi ki de olmadı. Talat Aydemir’in çok ciddi darbe teşebbüslerinin başarıya ulaşmasına ancak İsmet Paşa’nın başbakanlığı engel olabilirdi; nitekim öyle olmuştur. Nihayet 1971’de olağanüstü koşullarda başbakan olmuştur. Ancak çok çetin günler onu beklemektedir. Kırklı yıllarda doğmuş olan aydınlar onun ismini görünce kirpi görmüş gibi oluyorlar. Ancak paradigmayı benimseme alışkanlığını bir yana bırakır, kişilere ve olaylara sorgulayıcı bir bakışla bakarsak Nihat Erim konusunda gerçeğin bilinenden epeyce farklı olduğunu görürüz:

Bizde daha çok hatırat alışkanlığı vardır. Yapılacak iş kalmayınca insanlar hatıra yazmaya başlıyorlar. İnsanlar kırk yıl önceki olayları hayatlarının sonuna doğru, belleğin iyice zayıflamaya başladığı sırada yazıyorlar. Önemliyi önemsizden ayırmak, olguları daha sonraki bakış açısıyla olduğu gibi yazmak yerine olayları olması gerektiği gibi nakletmek, bizde yaygın bir usuldür. Ancak Erim, daha 13 yaşındayken günlük tutmaya başlamış… Bu tutum bile bize karşımızda farklı bir sima olduğunu göstermektedir.

Nihat Erim, Kandıra’da doğdu. Galatasaray’ı ve İÜH Fakültesini bitirdi. Paris Hukuk Fakültesinde doktora yaptı. 1939’da AÜH Fakültesine Kamu Hukuku doçenti olarak atandı. 1941’de profesör oldu. Aynı zamanda SBF’de Devletler Hukuku dersleri verdi. 1942’de bir sınav münasebetiyle devrin Cumhurbaşkanı İnönü ile tanıştı ve 1945’te milletvekili seçildi. Önce bayındırlık bakanlığı ardından başbakan yardımcılığı yaptı. Muhalefete geçince, Partisinin yayın organı Ulus’un başyazarlığını yaptı. Faik Ahmet Barutçu ve Şükrü Saraçoğlu, onun kadar kolay ve çabuk yazan bir kimse görmediklerini belirtiyorlar. Kendisi de gazete çıkardı. Zamanın başbakanı tarafından Kıbrıs Anayasasının hazırlanmasıyla görevlendirildi. 1961 seçimlerinde milletvekili seçildi. Partisinde sözü dinlenir bir milletvekili idi. Yönetim organlarında çalıştı. Genel sekreterlik teklifini kabul etmedi. 1961-1971 arasında hep gündemde idi. Günlüklerinden anlaşıldığına göre büyük devletlerin büyükelçileriyle sık sık bir araya geldi. Bu ihtiyacı daha çok büyükelçiler hissederdi.