Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve Türk Yargıtayının İçtihatları Işığında İncelenmesi

Gökmen AVCI

ÖZET:

Çalışmada, “konut dokunulmazlığı ihlal suçu” hem 5237 sayılı TCK, hem 765 sayılı TCK kapsamında ayrıntılı olarak incelenmiş, ayrıca Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu suça ilişkin içtihatlarına açıklamalı olarak yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Konut Dokunulmazlığının İhlal Suçu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Konut Kavramı, İkametgah, Kişi Hürriyeti, İşyeri, İçtima, Teşebbüs.

1. 765 Sayılı TCK ile 5237 Sayılı TCK’nın Konut Dokunulmazlığını İhlal Suçunu Düzenleyen Maddelerinin Karşılaştırılması

“Konut dokunulmazlığının ihlali ” suçunu düzenleyen 5237 sayılı TCK’nın 116. maddesi, 765 sayılı TCK’nın 193. ve 194. maddelerine karşılık gelmekle birlikte aralarında önemli farklılıklar bulunmaktadır.

765 sayılı TCK’nın 194. maddesinde “bir memurun görevini kötüye kullanarak veya kanunda belirli olan usul ve şartlar haricinde olarak bir kimsenin mesken veya müştemilatına girmesi” bağımsız bir suç olarak düzenlenmişti. 5237 sayılı TCK 119/1-e bendinde ise fiilin “kamu görevlisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi” konut dokunulmazlığının ihlali suçunun cezasının ağırlaştırılmasını gerektiren nitelikli bir hali olarak düzenlenmiştir.