Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bürokrasiyi Azaltmanın Yolu: İmam-Hatip Yönetmeliğini Yenilemek…

Remzi ÖZMEN

Bürokrasi, vatandaşlar bir yana, gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin en çok yakındığı konuların başında gelir. Seçimlerde oy kazanmak için yapılacak en iyi propaganda öğelerinden biri hâlâ “bürokrasinin hantallığı”ndan yakınmaktır. Olası başarısızlıklarda günah keçisi hazırdır: Bürokrasi… O “bürokrasi”, zaman zaman kuralsız kanunsuz iş yapma heveslilerinin kaşlarını çatar, sözlerini sertleştirir; zaman zaman beceriksizliğin örtüsü olur. Ama her zaman, en kolay gülünen parodilerin teması; imza attırma, belge çıkarma, fotokopi çektirme, kapı kapı, kat kat dolaşma üzerine oturtulmuş bürokratik işlemlerdir.

Gerçekten de ülkemizde ağır bir bürokratik yapının olduğu doğrudur. Bir de buna “işgüzarlık” eklenince devlet katlarında iş ve işlem yaptırmanın nasıl zorlaştığı da doğrudur.

Şu da doğrudur: Her hükümet bürokrasiye bir “savaş” açar; şimdiki Hükümet de gerekeni yaptı; bürokrasiyi azaltmak için başta “bürokrat olma” aşamalarını ilgilendiren yönetmeliklerde toplu değişikliklere gitti. Değişikliklerin temelinde T.C. Kimlik Numarası uygulamasının yaygılaştırılması, noterlerin işlevlerinin azaltılması, beyan esasının öne çıkarılması ağırlık oluşturuyor.