Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Fransız Yargı Sisteminde Jüri

Mustafa TAŞKIN

ÖZET:

Fransız yargı sisteminde, ağır ceza mahkemelerinde (bazı istisnalar hariç olmak üzere) yapılan yargılamalarda halk arasından seçilen jüri üyeleri görev almaktadır. Makalede jüri üyelerinin görev yaptığı mahkemelerin oluşumu, jüri üyesi olma koşulları, jüri üyelerinin seçilmesi, görevleri, hakları ve yükümlülükleri anlatılmıştır. Yargılama sonunda mahkeme heyeti ile birlikte jüri heyetinin de katılımıyla yapılan müzakere ve oylama işlemleri ve bu işlemlerde jürinin rolü anlatılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Bağışıklık, Dikkat ve Özen Yükümlülüğü, Göreceli Bağdaşmazlık, İhsas-ı Rey, Jüri üyelerinin yükümlülükleri, Jüri üyesi, İki dereceli yargılanma hakkı,Meslekten İhraç, Mutlak Bağdaşmazlık, Not Alma Hakkı, Sır Saklama, Sorumsuzluk, Soru Sorma Hakkı, Yargılama Jürisinin Reddi, Yemin

Giriş

Fransız yargı sistemi , özel görevli yüksek mahkemeleri bir tarafa bırakacak olursak, öncelikle adli ve idari yargı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Adli yargı sistemi ise, hukuk ve ceza yargılaması olmak üzere yeniden ikiye ayrılmaktadır. Hem hukuk hem ceza yargılamasında, ilk derece, istinaf ve temyiz yargılaması yapılan hiyerarşik üçlü bir mahkeme sisteminin olduğu görülmektedir.

Ceza yargılaması alanında;