Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hatalı Tıbbi Müdahalelerden Kaynaklanan Tam Yargı Davalarında Bilirkişilik Uygulamaları

Expertise Practice in Administrative Actions for Damages Arising From Wrongful Medical Interventions

Abdullah Hızal,Serkan Çınarlı

Tıbbi müdahaleler nedeniyle ortaya çıkabilecek zararların tazmininde, zarar görenlerin başvurabileceği hukuki yol, zararın gerçekleştiği yere ve hekimin hukuki statüsüne göre belirlenmektedir. Tıbbi uygulama kamu kurumlarına bağlı hastanelerde veya üniversite hastanesinde yapılmışsa buna bağlı olarak açılacak dava idare mahkemesinde açılmaktadır. İdare mahkemesi tıbbi uygulama hatası iddiası özel ve teknik bir bilgiyi gerektirdiği için dosyayı bilirkişiye göndermekte ve verilen rapora görev davayı çözüme kavuşturmaktadır. İşte davanın çözümünde çok önemli bir yeri olan bilirkişinin tespiti çok kritik bir karardır. Gerçekten dava konusu uyuşmazlığı çözüme kavuşturabilecek “bilen kişi”nin raporu hükme esas alınabilecek nitelikte olmalıdır.

Çalışmada tam yargı davalarında bilirkişinin atanması, bilirkişiye başvurma yasağı, hükme etkisi, fonksiyonu değerlendirilmiştir.

Tıbbi Müdahale, Tam Yargı Davası, Bilirkişilik, Bilirkişi Raporunun Hükme Etkisi.

In the compensation of the damages which may arise due to the medical interventions, the legal proceeding which the injured party may pursue is determined according to the location where the damage is born and the legal status of the medical doctor. If the medical practice is performed in hospitals affiliated to public institutions or in university hospitals the administrative court shall have the jurisdiction for the cases against the damages. The administrative court appoints an expert to take care of the file because the claims on medical malpractice require special and technical knowledge and the court concludes the case in accordance with the report of the expert. Here the decision of the expert, which has a crucial impact in the resolution of the case is very critical. From this perspective the report drafted by the “expert- a qualified expert” should bear the characteristics of a report which may really bring a resolution to the dispute. Due to the fact that the issue of expertise reporting is criticized by almost all parties of the judicial power, the topic of this study is composed of the expert and expertise reporting in order to enable the courts to make more precise judgments.In the conclusion the appointment of the expert in the administrative actions for damages, the prohibition of applying to an expert, its impact on the verdict and functions are evaluated.

Medical Intervention, Administrative Action for Damages, Expertise, The Qualifications of Expert.

GİRİŞ

Yargının görevi, önüne gelen uyuşmazlıkları hukukun kurallarını uygulayarak çözmek ve adaleti sağlamaktır. Bunu sağlamak için de yargı bir çok argüman kullanır. Tanık dinler, keşif yapar, bilgi ve belge toplar. Bütün bunlardan sonra da çözmek zorunda olduğu uyuşmazlığın kendisinin genel ve hukuki bilgisi ile çözemeyeceği, konunun tamamen özel ve teknik bir konu olduğuna karar verirse işte bu noktada hâkim, kendisine bu konuda yardımcı olacak kişilerin yani bilirkişinin yardımını ister. Bilirkişin verdiği bu rapor ve dosyadaki diğer tüm bilgi ve belgeleri birlikte değerlendiren hâkim, uyuşmazlığı çözer ve hüküm verir.

Bilirkişilik, yargının en çok tartışılan alanlarından birisidir. Bilirkişilerin gerçekten görüş sorulan alanda uzman olup olmadıkları başta olmak üzere, bilirkişiliğin bir meslek haline geldiği, mahkeme kalemi tarafından tanınan kişilerin bilirkişi olarak atandığı, kadrolu bilirkişiliğin uygulandığı, konunun uzmanı olmayan kişilerin bilirkişi olarak atandıkları, başta Adli Tıp Kurumu olmak üzere bilirkişilik hizmeti veren kurumların yapısının değişmesi gerektiği, birden fazla imza olan bilirkişi raporunda konunun uzmanı tek kişi olmasına rağmen mahkemelerin ısrarla Adli Tıp Kurumu’ndan rapor almaya devam ettiği, üniversiteler ile eğitim ve araştırma hastanelerinden sağlanacak bilirkişi hizmetinden yeterince yararlanılmadığı, raporlara yapılan itirazların mahkeme tarafından değerlendirilmediği gibi birçok itiraz yüksek sesle dile getirilmektedir. Çalışmamız da öncelikle bilirkişi ve bilirkişilik, devamında da tıbbi uygulama hatası iddiasına bağlı tam yargı davalarında bilirkişiliğin fonksiyonu tartışılmıştır.

BİLİRKİŞİNİN TANIMI

Adaleti sağlamak ve yargının önündeki uyuşmazlıkları olması gerektiği gibi çözmek bir meslekten öte çok önemli bir sanattır. İşte hâkim bu sanatını uyuşmazlığı çözüp, gerçeği bulup adaleti sağlayarak icra edebilir. Yani, duruşma salonu dışındaki gerçek ile hâkimin hükmü uyuşuyorsa işte o zaman adalet sağlanmış olur1.