Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu Kurumları Tarafından Satın Alınan Hizmet İşlerinde Çalışan Personelin Kıdem Tazminatı Sorunu

Yusuf CUMHUR

ÖZET:

Bilindiği üzere yasal düzenlemeler ile kamu kurumlarında bazı hizmetlerin ihale ile satın alınabileceği hükme bağlanmıştır. Bu tür hizmetler genelde işçi/personel çalıştırılmasına ilişkindir. Söz konusu hizmet alımlarında kamu kurumları tarafından hizmet sunucusuna işçi ücretleri ve bir miktar kar ödenmektedir. Oysa İş Kanunu hükümleri uyarınca kıdem tazminatı da ödenmesi gerekirken ödenmemektedir. Bu çalışmada kıdem tazminatı ile ilgili hususa yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kamu kurum ve kuruluşları, hizmet alımları, işçi, kıdem tazminatı.

1. Giriş

Kamu kurumları ve kuruluşları tarafından satın alınan hizmet işleri nde çalışan işçilere, kıdem tazminatı nın kim tarafından ödeneceği hususunda bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Bilindiği üzere neredeyse bütün kamu kurumlarının ve kuruluşlarının yapım işleri ile mal ve hizmet alımları 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabidir. 4734 sayılı Kanun ile bu Kanunun ikincil mevzuatında, yapım işi ile mal ve hizmet alımlarında bir takım kurallar öngörülmüştür. Kamu idareleri bu kuralları uygulamak zorundadır. Diğer taraftan 4857 sayılı İş Kanununa göre de, yasada belirlenen şartlar altında, kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.

Hizmet satın alırken uymak zorunda oldukları ihale mevzuatı çerçevesinde, kamu idarelerinin ihalelerde kıdem tazminatını dikkate alıp alamayacakları ve kıdem tazminatı ödenmesi gereken durumda, bu tazminatın, yüklenici (ihale üzerinde kalan hizmet sunucusu) tarafından mı yoksa kamu idaresi tarafından mı ödeneceği hususlarına değinilmeye çalışılacaktır.