Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamu İhale Mevzuatında Yasaklama Kararına İlişkin Bazı Hüküm ve Düzenlemelerin Değerlendirilmesi

Eren TOPRAK

ÖZET:

Çalışmada, kamu ihalelerinde ve kamu ihale sözleşmelerinin uygulama aşamasında ortaya çıkan yasaklama kararının hukuki niteliği ve bu kararla ilgili olarak, ikincil mevzuat olarak adlandırılan uygulama yönetmelikleri ve kamu ihale genel tebliğindeki bazı hükümler ve düzenlemeler değerlendirilmiştir. Değerlendirme, betimleyici olmayıp, yürürlükteki mevzuata eleştirel bir bakış açısı getirmeyi amaçlamıştır. Bu nedenle bazı öneriler de içermektedir.

Anahtar Kelimeler: Yasaklama kararı, idari yaptırım, şikâyet süreci, yasaklama usulü.

I. Amaç

Kamu ihalesi , gerek devlet gerek piyasa aktörleri için karşılıklı ve çeşitli hukuki ilişkilerle sonuçlanan bir süreçtir. İhaleyi yapan idarenin icaba daveti , gerçek ve tüzel kişilerin bu davet karşısında icapta bulunması ve idarenin belirli yetenek ölçütleri karşısında en uygun kişiyi seçerek, genel olarak kamu hizmeti sayılabilecek işlerin yapılması için yetki vermesi ve bunun karşısında o kişiye bedel ödemesi bu sürecin ana unsurlarıdır. Öte yandan söz konusu süreç, sadece hukuki değil; aynı zamanda iktisadi ve sosyal bir çok boyutu da içinde barındırmaktadır.

Kamu ihalesine katılıp, ihale süreci sonunda yüklenici sıfatı kazanabilmek, kural olarak, herkes için serbesttir. Ancak mevzuatta bu serbestiye istisnalar getirilebilmektedir. Örneğin, belli değerlerin üzerindeki ihalelerin sadece o ülkenin yurttaşlarına açılması genel bir istisna olabilir. Kanunda belirlenen bazı fiillerde ve davranışlarda bulunanların ihalelere girmesinin engellenmesi, yani olası ekonomik menfaatten mahrum bırakılması da belli kişilere özel bir istisnadır.