Özel Huzurevine ve Yaşlı Bakım Merkezine Kabul Sözleşmesi
Hasan Petek
GİRİŞ
İnsan doğduğu andan itibaren yaşlanmaya başlar, fakat bunun farkına çok sonraları varır; belki de hiç farketmez veya farketmek istemez. Birçoğu için ölümden önceki son duraktır yaşlılık. Dünyaya veda etmeden önceki son anlarını huzur içerisinde geçirmek ister insan; genellikle de yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan hastalıklarla veya sakatlıklarla mücadele edebilmesi için uygun bir ortama ihtiyaç duyar. Bazen yakınları tarafından yeterli ilgi gösterilmediği, bazen de onlara yük olmamak için yaşlılara hizmet veren kuruluşların kapısını çalar; yeterli maddî imkânlara sahip değil ise, Devlet açar şefkatli kollarını. Özel kuruluşlarla sözleşme yapıldığında da, yoğun bir şekilde Devlet gücü hissedilir hem bu ilişkinin başlangıcında hem de devamında. Ama özünde bir özel hukuk ilişkisi olduğundan ve taraflar arasında sözleşmeye dayalı bir ilişki kurulduğundan, konunun kamu hukukuna ilişkin kısımları fazla incelenilmeyecektir çalışmamızda.
Konumuzla ilgili Özel Huzurevleri İle Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezleri Yönetmeliği1, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu’nun2 9. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi3 ile 34.4 ve 35.5 maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. Yönetmeliğin 1. maddesine göre, bu Yönetmeliğin amacı, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri tarafından açılacak huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım merkezlerinin açılış işlemleri, hizmet standardı, personel durumu, işletilme koşulları, ücreti, denetimi, devri ve kapatılmasına yönelik usul ve esasları belirlemektir.
Özel huzurevine ve yaşlı bakım merkezine kabul sözleşmesi, kanunlarımızda açık bir şekilde düzenlenen, tarafların hak ve borçları ile diğer bütün özelliklerinin belirtildiği bir sözleşme türü değildir. Toplumsal hayatta artık daha sık6 karşımıza çıkmasına rağmen, üzerinde hukukî bir akademik çalışma da yapılmış değildir. Amacımız, bu sözleşmeyi ayrıntılı bir şekilde inceleyerek tanıtmaktır.