Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İşçinin Asıl İşverene Karşı Dava Açması Durumunda Davanın Alt İşverene Teşmil Edilme Zorunluluğu

Süleyman Serhat KIRTILOĞLU,Yalçın Bostancı

Alt işveren asıl işveren ilişkisinin söz konusu olduğu durumda alt işverenin işçilerinin ücret ve diğer işçi alacaklarını ödeyememe ihtimali karşısında, asıl işveren ile alt işverenin birlikte sorumlu tutulduğu bilinen bir durumdur. Bununla amaçlanan, işçi alacaklarının güvence altına alınmasıdır. Kanunda öngörülen birlikte sorumluluk esası ile işçi alacakları güvence altına alındığı gibi, alt işveren seçiminde asıl işverenin daha dikkatli olması da sağlanmaktadır.

Birden fazla kişinin bir borcun ifasından aynı anda sorumlu olması durumunda müteselsil sorumluluk durumu ortaya çıkar. Söz konusu durumda alacaklı müteselsil olarak bir borçtan sorumlu olan her bir kişiden alacağını ayrı ayrı isteyebilecektir. Buna paralel olarak ilgili kişiler açısından ihtiyari dava arkadaşlığı durumu ortaya çıkacaktır. Belirtilen durumda mahkeme de bir borcun ifasından müteselsil sorumlu olan kişilerden birisine karşı açılan davanın diğer ihtiyari dava arkadaşına karşı yöneltilmesini talep edemeyecektir.

Asıl işveren, Alt İşveren, Müteselsil Sorumluluk, Mecburi Dava Arkadaşlığı.

When there is a subcontractor and contractor relation, it is well known that subcontractor and contractor are both responsible in case the subcontractor is not capable of paying the wages and other receivables of the workers. This is to secure the receivables of the workers. The principle of being mutually responsible ensures that the receivable of the workers are secured and that contractor becomes meticulous when choosing a subcontractor.

In case more than one person is simultaneously responsible for the execution of a debt, it is consecutive responsibility. In that case, the creditor shall be able to claim its debt consecutively from every single person responsible from any debt. Concordantly, arbitrary joinder of parties shall occur for the relevant parties. In that case, that person shall not be able to claim to redirect the case - filed against one of the parties consecutively responsible for the execution of the debt - to the other arbitrary joinder of parties at court.

Subcontractor, Contractor, Consecutive Responsibility, Obligatory Joinder of Parties.

A. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ’NİN 02.07.2012 TARİH, 2012/12237 ESAS VE 2012/15447 SAYILI KARARI

Somut olayda davacı, davalı Sağlık Bakanlığı’na karşı açtığı davada, Bakanlığa bağlı bir hastanede alt işverenin işçisi olarak çalıştığını, çalıştığı döneme ilişkin olarak kıdem, ihbar tazminatı, yıllık ücretli izin, fazla mesai, bayram ve genel tatil alacağı olduğunu iddia etmiştir. Bu iddia karşısında ilk derece mahkemesi davacının isteğinin kısmen kabulüne karar vermiştir. Bunun üzerine davalı Sağlık Bakanlığı ilk derece mahkemesinin hükmünü temyiz etmiştir.

Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 22. HD’si ise şu tespitlerde bulunmuştur:

B. YARGITAY KARARINA KONU OLAN HUKUKİ MESELELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

4857 sayılı Kanunun 2. maddesinde asıl işveren- alt işveren ilişkisi düzenlenmiştir1. Kanundaki koşullar bulunduğu takdirde işyerlerinde veya eklentilerinde asıl işverenin yanında alt işverenler de işçi çalıştırabilmektedir. İş hukukunun önemli müesseselerinden biri haline gelen asıl-işveren alt işveren ilişkisi, düzenlemenin niteliği ve uygulamada yaşanan sorunlar nedeniyle önemli tartışmalara neden olmaktadır2.