Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İngiliz Ceza Hukukunun Tarihi Gelişim Süreci ve Kaynakları

Burcu Dönmez

Bu çalışma kapsamında, Anglo-sakson hukuk sisteminin kaynağı ve Dünyada yayılmasına neden olan İngiliz ceza hukukunun kaynakları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Yazılı olan ve yazılı olmayan kaynakları ile uluslararası hukukun İngiliz ceza hukukuna etkileri hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.

İngiliz Ceza Hukuku, Avrupa Birliği Hukuku, Yazılı Hukuk, Yazılı Olmayan Hukuk, Lizbon Antlaşması.

We try to give information about English criminal law which is the fundamental source of Anglo-sakson law system that spreaded out all over the World. In this scope, we assessed the statutory law and common law sources and the influence of international law to English law.

English Criminal Law, European Union Law, Statutory Law, Common Law, Lisbon Treaty.

GİRİŞ

Bu çalışma kapsamında, Kıta Avrupası Hukuk sistemini benimseyen ülkemiz ceza hukukundan tamamen farklı gelişmiş olan Anglo-Sakson (Amerikan) hukuk sisteminin kaynağı olan İngiliz Ceza Hukukunun gelişimi hakkında ve İngiliz Ceza Hukukunun1 temel kaynakları hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Aslında İngiliz Ceza Hukuku, dünyada hatırı sayılır düzeyde ülkenin ceza hukukunun şekillenmesine hizmet vermiş bir hukuk sistemidir. Bu nedenle de ağırlığı olan ve sağlam temeller üzerine inşa edilmiştir. Ancak Kıta Avrupası hukuk sisteminden farklı olarak kodifikasyon bazlı olarak değil, içtihat esası dikkate alınarak gelişmiştir. Bununla birlikte, son zamanlarda Avrupa Birliğinin İngiltere üzerindeki etkisinin artışı ile ciddi bir kodifikasyon süreci de başlamıştır. Tüm bu süreci ve kaynakları detaylı olarak değerlendirmeye çalışacağız.

Hemen bu noktada belirtmek gerekir ki İngiltere, Birleşik Krallık içerisindeki en kuvvetli Krallıktır. Diğer Krallıkların da Anglo-sakson hukuku esasına dayanan ancak İngiliz ceza hukukundan farklı düzenlemeleri bulunmaktadır. Çalışmamız içerisinde başlıktan da anlaşılacağı üzere özellikle İngiliz ceza hukuku üzerinde bilgi vermeye çalışacağız. Diğer Krallıklar (Galler, İskoçya, İrlanda) hakkında detaylı bilgi verilmeyecektir.