Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Taksirle Öldürme

Ali Kemal Yıldız

I. GENEL AÇIKLAMALAR

Bütün bireyler yaşama hakkında sahiptir (Ay. m. 17/1). Yaşama hakkı uluslararası belgelerde de özel olarak düzenlenmiştir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 3., Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin 6., İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin 2. maddeleri, her insanın yaşama hakkına sahip olduğunu belirtmişlerdir.

Her insan yaşama hakkına sahip olduğuna göre, insan yaşamının kanunlarla korunması ve bu yaşamı yok etmeye yönelik davranışların yaptırıma bağlanması gereklidir. İnsan hayatına yönelik bu koruma sadece bilerek ve isteyerek insan yaşamını yok etmeye yönelen kasıtlı eylemlere karşı değil, dikkat ve özen yükümüne aykırı davranmak suretiyle meydana getirilen taksirli eylemlere karşı da korunmaktadır. Bireyler toplum içerisinde, başkalarının hayatları açısından risk veya tehlike oluşturacak davranışlarını gerçekleştirirken dikkat ve özen yükümüne uygun davranmak, dikkat ve özen yükümüne aykırı davranışlarla başkalarının hayatlarına zarar vermemek zorundadırlar.

Dikkat ve özen yükümüne aykırı davranışlar sonucunda diğer bireylerin hayatlarına yönelik zararlar TCK’nın 85. maddesinde1 “taksirle öldürme” başlığı altında yaptırıma bağlanmıştır. Maddenin birinci fıkrasında taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi… cezalandırılır düzenlemesine yer verildikten sonra, ikinci fıkrasında eylemin birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olması hali daha ağır ceza ile karşılanmıştır.