Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Muhakemesi Hukukunda Kanun Hükmünde Kararnamelerin Kaynak Değeri ve Kaynakların Sübjektif Yorumu

Hakan KARAKEHYA

GİRİŞ

Hukuk, ona hayat veren kaynaklar sayesinde vardır. Nitekim bir hukuk dalının kaynakları, o hukuk dalının içeriğini oluştururlar. Bu bağlamda ceza muhakemesi hukukunun kaynakları da, bu alandaki temel çalışma konularından birisini oluşturmaktadır. Biz bu çalışmamızda kanun hükmünde kararnamelerin (KHK’ların) ceza muhakemesinin kaynaklarından sayılıp sayılamayacağını ve kaynakların anlamının ortaya konulmasında sübjektif yorumun esas alınmasının önemini inceleme konusu yapacağız.

Çalışma konumuz ilk bakışta çok genel bir konuya ilişkin olmakla eleştirilebilecektir. Ayrıca birbirinden bağımsız görünen iki ayrı konunun tek bir makalede ele alınmaya çalışılması nedeniyle, makalenin iyi bir sistematikten yoksun olduğu izlenimi de doğabilecektir. Ancak ceza muhakemesi kitapları genel olarak ele alındığında, içeriklerinde ya kaynaklara hiç yer verilmediği ya da yer verilen kitaplarda kanun hükmünde kararnamelerin etraflıca ele alınmadığı görülecektir. Hatta bazı kitaplarda kanun hükmünde kararnamelerin ceza muhakemesinde kaynak değerinin bulunmadığı da kabul edilmektedir. Kaynakların yorumu hususu ise birçok genel ceza muhakemesi hukuku kitabında ele alınmış olmakla birlikte, bunların anlamlarının ortaya konmasında sübjektif yorumun öneminin vurgulandığı ve ön plana çıkartıldığı bir genel muhakeme kitabına rastlanmamaktadır. Bu bağlamda makale, genel olarak ceza muhakemesi hukuku kaynaklarının değil; bilakis belirtilen spesifik konuların irdeleneceği bir çalışma olarak planlanmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında ele alınacak her iki konu da ceza muhakemesinin kaynaklarına ilişkin konulardır. Bu nedenle tek bir çalışmada birlikte ele alınmalarının sistematik bütünlüğü bozmayacağı kanaatini taşıyoruz.

Çalışma içerisinde doktrindeki farklı görüşlerden faydalanmak ve kendi görüşlerimizi neden-sonuç ilişkisi içerisinde ortaya koymak temel çalışma yöntemimizi oluşturacaktır.