Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Belgede Sahtecilik Suçunun Konusu Olarak Elektronik Ortamdaki Veriler

İhsan Baştürk,Çetin Arslan

, ceza hukuku uygulamasında oldukça sık karşılaşılan bir suç tipidir. Bunun yanında, gerek işlenme şekli gerekse konusu itibariyle karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, doktrin ve uygulamada hâlâ birçok tartışmalı hususu bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda in suçun konusu olarak sayılıp sayılmayacağı, eğer belge olarak kabul edilebilecekse bunun hangi hallerde mümkün olabileceği önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Makalede bu konunun mümkün olduğunca açıklığa kavuşturulabilmesi için, suça ilişkin genel bazı bilgiler verildikten sonra belge kavramı üzerinde durulmuş, daha sonra elektronik ortam ve bilgisayar verisi kavramları ile konuya ilişkin özel düzenlemeler incelenmiş ve nihayet sorunlu noktalarda çözüme yönelik önerilere yer verilmiştir.

Sahtecilik, Belge, Veri, Elektronik Ortam, Elektronik İmza.

offenses have a common practice in criminal law. This offense contains many questions of debate for both doctrine and jurisprudence because of the complexity of either its way to commit or its object. In this context, it is an important problem to decide whether is a as object of the offense and if so, in which conditions we can consider the electronic data as a document. In this article, in order to enlighten this issue, after giving a general information on the offense, the notions of document, electronic media and computer data are examined, then special regulations on this topic are analysed and finally, some propositions to settle the debated points are made.

Forgery, Document, Data, Electronic Media, Electronic Signature.

GİRİŞ

Bilgisayar ve diğer teknolojik buluşların kullanımının yaşamın her alanında giderek artması, bir taraftan yeni suç tiplerinin ortaya çıkmasına neden olurken diğer taraftan klasik suçların konusunu ve işleniş şekillerini değiştirmiştir. Anılan başkalaşım ve gelişimin önceden tahmin edilememesi veya en azından eş zamanlı olarak takip edilememesi, korunması gerekli bazı önemli hukuki değerleri ihlal eden ve haksızlık içeriği oldukça fazla olan birçok fiilin yaptırımsız kalmasına neden olmuştur. Bu durum, kanunilik ve belirlilik ilkeleri ile kıyas ve kıyasa yol açacak yorum yasağı gibi ceza hukukunun temel değerleri karşısında olağan ise de, yasama faaliyetlerindeki öngörüsüzlük ve yetersizliğin dikkate değer örneklerinden birisidir. Bilhassa bilişim ve hukukun kesiştiği noktalarda ortaya çıkan bu nitelikteki sorunların, teknolojik gelişmelerden yoğun şekilde etkilenen ve Türk Ceza Hukuku uygulamasında önemli bir yeri olan “belgede sahtecilik suçları” bağlamında da karşımıza çıktığını görmekteyiz.

Belgede sahtecilik suçları üzerine yazılmış birçok önemli eser bulunmakla birlikte, özellikle detay sayılabilecek noktalar bakımından üzerinde durulması gereken birçok husus bulunmaktadır. Bu düşünceden hareketle çalışmamızda, uygulamada yoğun şekilde gündeme gelen “elektronik ortamdaki veriler”in söz konusu suçun konusunu oluşturan “belge” kavramını karşılayıp karşılamadığı konusu, bilimsel dayanaklarıyla irdelenerek sorun teşkil edebilecek noktalara değinilmiş ve çözüme yönelik önerilere yer verilmiştir.

I. SAHTECİLİK SUÇLARINA İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER

Genelde “sahtecilik”, özelde ise “belgede (evrakta) sahtecilik”;insan yaşamında şu veya bu şekilde karşılaşılan bir olgudur. Sahtecilik, kriminolojik özellikleri itibariyle çok değişik eğitim ve meslek grubundan hemen herkesin işlediği ya da işleme olasılığı bulunan bir suç olarak, bazen belli bir menfaat sağlamak amacıyla ortaya çıkabileceği gibi, bazen de -kendince- anlamsız veya mantıksız sayılabilecek bürokratik bariyerleri aşmak amacıyla gerçekleştirilebilmektedir.